Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Négy tweet alapján lebuktathatók névtelen trollok

2018. június 29. - ferenck

Tévedünk, ha azt hisszük, hogy ha okostelefonunkon álnéven földbedöngölő étteremkritikát írunk a TripAdvisoron, vagy kamuprofilról trollkodunk a Twitteren, annyira névtelenek maradunk, mint amennyire szeretnénk és gondoljuk.

A mai digitális kommunikációban, online valóságban mindig hagyunk nyomot magunk mögött.

trollbuktatas0.jpg

Hívások hatékony kezeléséhez, továbbításához – ahhoz hogy eljussanak hozzánk, és felvegyük a készüléket – a telekom cégeknek tudniuk kell, melyik mobiltorony van a közelünkben, így pedig hívások alapján minden felhasználó mozgásáról készíthető hozzávetőleges, nagyjából pontos térkép. A szolgáltatásminőség miatt ezek a térképek el is készülnek a telekommunikációs vállalatoknál.

A mobiltornyok (cell towers) biztosítják a mobiltelefonok közötti kapcsolatot. Elektronikus eszközökkel, tetejükön antennával, továbbító- és vevőkészülékekkel szerelik fel őket.

trollbuktatas2.jpg

A University College London (UCL) Apostolos Pyrgelis által vezetett kutatócsoportja megállapította, hogy négy „földrajzilag felcímkézett” (geotagged) bejegyzés már elegendő anonim fiókok azonosításához egy telefontársaság 10 millió fogyasztó információit tartalmazó adatbázisában.

Pyrgelis csapata ezeket az úgynevezett „digitális ujjlenyomatokat” vizsgálva próbálta megállapítani, hogy felhasználók azonosíthatók-e mozgásuk alapján. Érdekes, de nem meglepő eredményre jutottak.

Megállapították, hogy egy anonim fiókról elküldött egyetlen földrajzilag felcímkézett, azaz a felhasználó tartózkodási helyét nagyjából eláruló bejegyzés elegendő az adatbázisban lévő összes fogyasztó 99,999 százalékának kizárására, azaz egész biztosan nem ők posztoltak.

Számszerűsítve: 10 millióból 100 lehetséges user marad.

Tovább szűkül a kör, ha négyet posztolunk pontos helyi adatokkal. A kutatók az általuk használt adatsorokból kiderítették, hogy ebben az esetben a felhasználók 95 százaléka pontosan azonosítható, azaz mindössze négy tweet elég lehet zavarosban halászó névtelen trollok lebuktatásához.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9114080009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása