Az NJSZT blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Négy tweet alapján lebuktathatók névtelen trollok

2018. június 29. - ferenck

Tévedünk, ha azt hisszük, hogy ha okostelefonunkon álnéven földbedöngölő étteremkritikát írunk a TripAdvisoron, vagy kamuprofilról trollkodunk a Twitteren, annyira névtelenek maradunk, mint amennyire szeretnénk és gondoljuk.

A mai digitális kommunikációban, online valóságban mindig hagyunk nyomot magunk mögött.

trollbuktatas0.jpg

Hívások hatékony kezeléséhez, továbbításához – ahhoz hogy eljussanak hozzánk, és felvegyük a készüléket – a telekom cégeknek tudniuk kell, melyik mobiltorony van a közelünkben, így pedig hívások alapján minden felhasználó mozgásáról készíthető hozzávetőleges, nagyjából pontos térkép. A szolgáltatásminőség miatt ezek a térképek el is készülnek a telekommunikációs vállalatoknál.

A mobiltornyok (cell towers) biztosítják a mobiltelefonok közötti kapcsolatot. Elektronikus eszközökkel, tetejükön antennával, továbbító- és vevőkészülékekkel szerelik fel őket.

trollbuktatas2.jpg

A University College London (UCL) Apostolos Pyrgelis által vezetett kutatócsoportja megállapította, hogy négy „földrajzilag felcímkézett” (geotagged) bejegyzés már elegendő anonim fiókok azonosításához egy telefontársaság 10 millió fogyasztó információit tartalmazó adatbázisában.

Pyrgelis csapata ezeket az úgynevezett „digitális ujjlenyomatokat” vizsgálva próbálta megállapítani, hogy felhasználók azonosíthatók-e mozgásuk alapján. Érdekes, de nem meglepő eredményre jutottak.

Megállapították, hogy egy anonim fiókról elküldött egyetlen földrajzilag felcímkézett, azaz a felhasználó tartózkodási helyét nagyjából eláruló bejegyzés elegendő az adatbázisban lévő összes fogyasztó 99,999 százalékának kizárására, azaz egész biztosan nem ők posztoltak.

Számszerűsítve: 10 millióból 100 lehetséges user marad.

Tovább szűkül a kör, ha négyet posztolunk pontos helyi adatokkal. A kutatók az általuk használt adatsorokból kiderítették, hogy ebben az esetben a felhasználók 95 százaléka pontosan azonosítható, azaz mindössze négy tweet elég lehet zavarosban halászó névtelen trollok lebuktatásához.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5114080009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bolshevik 2018.06.30. 00:17:09

Egy is elég, mert végig lehet követni hogy melyik gépről/mobilról küldték el (kivéve TOR és tsai, maradjunk most az egyszerűbb esetnél).

Csak "átlagjózsi" számára ez pont ugyanúgy hozzáférhetetlen információ, mint a telefontársaság 10 millió fogyasztót tartalmazó adatbázisa, illetve az abban való keresés rejtelmei.

Szóval de, az átlagtroll eléggé névtelen tud ahhoz maradni, hogy csak aránytalanul nagy ráfordítással lehessen visszakövetni a személyazonosságát.

De hát ebben a brutál orbándiktatúrában csak így merhetjük elmondani a véleményünket, nem? :DD

Arcade Macho 2018.06.30. 00:37:13

en ezt nem ertem...
ott a taplofon a kezeben, a gugliba be van jelentkezve, a gugli / facse trekkeli a juzer oldalait es latja hogy eppen posztolni kezul igy meg azok a cegek is elsokezbol tudjak az egyedi azonositojat...

czerka 2018.06.30. 03:09:51

Attól, hogy felfedik, hogy ki a névtelen vagy nicknév mögé bújt hozzászóló és próbálják a véleménye és a névtelensége miatt megszégyeníteni, attól még amit ír, az nem lesz érvénytelen. A "troll" hozzászólásaiban is lehet igazság.
Például ha én lehúzok egy gyalázatosan szar éttermet a TripAdvisor oldalán és nem a saját nevem alatt teszem, attól a kritikám még lehet érvényes. Sőt!
Az anonimitás nem jelenti, hogy a hozzászóló vagy értékelő egy gonosz troll. Ennyi erővel az anonim közvéleménykutatások, népszámlálási kerdőívek kitöltői is mind trollok.

medium size devil 2018.06.30. 04:55:21

@czerka: Kicsit osszemosod a dolgokat. Az anonimitas nem feltetele, max. jellemzoje a trollkodasnak, a blogger is csak peldalozo jelleggel emlitette a trollkodast mint jellemzoen anonim megnyilvanulast.

medium size devil 2018.06.30. 05:33:15

@Bolshevik: Milyen aranytalan raforditas ha szoftveres megoldasokrol beszelunk? 10 millabol adott szurofeltetel szerint 100 usert kiemelni? Egy illetekes allami szervnek csak kerni

medium size devil 2018.06.30. 05:35:40

@Bolshevik: Milyen aranytalan raforditas ha szoftveres megoldasrol beszelunk? 10 milliobol adott szurofeltetelnek megfelelo 100 db usert kivenni?

kvadrillio 2018.06.30. 07:34:20

EZ JÓÓÓ HÍÍÍR ! :o)))) AKKO....MARHASOK CSALÓ, ÁLTEVÉKENYSÉG, HARÁCSOLÓ LEBUKTATHATÓ AZ INTERNETEN A KÖZELJÖVŐBEN !!!!! :o))))))))) HAJRÁÁÁÁ !!!!!

kvadrillio 2018.06.30. 07:36:05

ÉRDEKES, ERRŐL NEM TUDOTT A MOSZAT ??? ÉS HÁNY ILYEN VOLT MÉG ????? CSAK A MAGYAROKAT KELL MIN DIG EKÉZNI A ZSIDÓKNAK ???? HA MÉGECCER POFÁZNAK A MAGYAROK ELLEN, LELÖVÖM ŐKET !!!
Himmler lánya német kém volt
Sajó Dávid
Sajó Dávid
követés
2018.06.29. 18:27

A német titkosszolgálat (BND) elismerte, hogy a '60-as években beszervezték az egyik főnáci, Heinrich Himmler lányát, írja a Telegraph. Ennek ellenére Himmler lánya sosem tagadta meg apját és a nácikat, és aktívan tagja volt a náci rezsimnek.

Himmler lánya, Gudrun Burwitz egy hónappal ezelőtt halt 88 évesen, és egészen 1963-ig volt tagja a német titkosszolgálatnak, amit az utóbbi években komoly kritika ért, amiért nem léptek fel erélyesebben a beszervezett nácikkal szemben. A kritikus történészek szerint ez segíthetett abban, hogy több beszervezett náci egymást és korábbi társaikat védhette a háború után, megakadályozva a letartóztatásukat.

Ráadásul Burwitz akkor volt a BND állományában, amikor Reinhard Gehlen, egy korábbi náci katonai hírszerző parancsnok, aztán a nyugat-német kémügynökségnél dolgozott 1968-ig. Németországban hosszú évek óta téma, hogy a háború után a náci hátterű szélsőségesek visszaszerezték a hatalmukat és pozíciójukat a titkosszolgálati szervekben.

mennelinkabbfelemeli 2018.06.30. 07:41:45

Nem azért, de mindig elég 1 db megnyilvánulás is, ha nem vagy vpn / tor mögött. Ehhez nem kell geotag, ott az IP-d.

nick ami nincs 2018.06.30. 07:43:38

Ugyanezen az alapon, módszerrel az ellopott mobilokat is meg lehet(ne) találni, mégse teszi senki, még rendőrségi kérésre se. Jelentős árú (ez független az értékétől) mobilnál se. Majd pont egy troll miatt meg de. Ugyan már!

maxval balcán bircaman · http://bircahang.org 2018.06.30. 08:19:24

Ballibául mindenki troll, aki nem a ballib szövegeket gágogja.

torró 2018.06.30. 08:23:10

Bolshevik.
Hát ha véleményt mondanának, csak egyesek inkább ordenáré módra mocskolódnak. Ez persze legyen az ő gondjuk, ha csak ennyire telik a tehetségükből.

vackor1 2018.06.30. 10:31:50

És ide is be tud írni egy baromságot ez a sötét, buta, agyatlan iióa.. Hihetetlen.

BiG74 Bodri 2018.06.30. 11:22:39

Az átlag juzer nem védekezik, csak használ. A nem átlag pedig büntetőjogi következményeket mérlegelve azt is megtudhatja az átlagról, hogy mit evett öt perce. De most akkor mi változott?

kvadrillio 2018.06.30. 11:46:57

NAMOSTÉLLEG !...PATTOG A NIKKELBOLHA ??? OK H KURVAGAZDAG PÉNZMANIPULÁTOR CSALÁDBA SZÜLETETT EZ A KIS BUZIKINÉZETŰ ZSURBUPIGYEREK, AKINEK RÁADÁSUL SÚLYOS ANYAKOMPLEXUSA IS VAN, SE GYEREKEHHHHH :))), DE M IT KÉPZEL MAGÁRÓL ? MAJD Ő MEGMUTATJA MINDENKINEK ,H FRANCORSZ ÁLOMFŐJEHHH ????? ÉS KIRÁLYNAK KELL SZÓLÍÍÍÍÍTNI ????? ÉS HA MÉGIS CSAK EGY KISGECINEK HÍVJA VALAKI, AKKOR LEOMLIK A PÖCSFEJE RÖGTÖN ???! EZA JÖTT-LÁTOTT-KIVÁLASZTATOTT HÜLYEGYEREK, JOBB HA MEGHÚZZA MAGÁT, MERA FRANCIÁK MÁR RÉGEBBEN AKASZTOTTAK FÖL ILYEN ELTÉVEDT BÁRÁNYKÁKAT MINT HINNÉ ! :o)))))
Macron kiosztotta az őt letegező középiskolást – videó

kvadrillio 2018.06.30. 11:49:18

macron sztem azért vette el a zannyát, mert kamuházasággal leplezi buziságát,,,?O)))

midnightcoder2 2018.06.30. 15:12:14

@mennelinkabbfelemeli: Ezt én sem értem. Ha a fogadó fél és a telefontársaság is úgy akarja, akkor így is pontosan tudja, hogy ki küldte az üzenetet. Más kérdés, hogy ez profik ellen szart sem ér, ezzel csak az átlagpolgárt tudja sarokba szorítani az épp aktuális diktatúra.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll 2018.06.30. 19:44:49

@maxval balcán bircaman: bircául mindenki ballib, aki nem azt bégeti amit ő.

maxval balcán bircaman · http://bircahang.org 2018.06.30. 19:48:49

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Nem éppen.