Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Robotfestők

2018. július 16. - ferenck

A Robotművészeti (RobotArt) Galéria a világ legkreatívabb androidjainak, algoritmusainak (és persze a mögöttük álló tervezőknek) az alkotásait tartalmazza. Immáron harmadik éve tartottak nemzetközi versenyt, és július 11-én kihirdették a győzteseket, az első tíz helyezettet. A három év legjobbjait az augusztus 2. és 5. közötti Seattle-i Művészeti Vásáron állítják ki.

De mit értünk pontosan robot által készített műalkotáson?

robotart.jpg

Maguk a fejlesztők is sokféleképpen értelmezik a robotművészetet. Az első helyezett CloudPainter gépitanulás-rendszerrel generált élénk, esetenként szokatlan portrékat és tájképeket. A thai Kasetsart Egyetem bronzérmes gépe viszont művészeket utánoz. Az ecset pozíciójának, mozgásának és a vele kifejtett nyomásnak a rögzítését követően, képes újraalkotni műveket, szinte tökéletes utánzatokat készít.

Egyes csapatok mesterséges intelligenciával alkottak, mások viszont kifejezetten robotfestőket fejlesztettek, amelyek vagy új festészeti technikákkal kísérleteztek, vagy teljesen emberi képeket – másolatokat – hoztak létre.

robotart1.jpg

„Rövidtávon inkább a digitális alkotás végső fázisában, főként a nagyon részletes vagy ismétlődő elemek kidolgozására fogjuk használni őket” – nyilatkozta a RobotArt alapítója, a művész-mérnök Andrew Conru.

A robotok és az algoritmikus művészek távol vannak attól, hogy helyettesítsék az alkotó embert. Conru a gépi műalkotások elterjedése és a fényképezőgép megjelenése között von párhuzamot – a fotográfia új művészetté vált, a festészettől alapjaiban eltérő képekkel. De a fényképezés hiába lett népszerűbb, és demokratizálta az alkotási folyamatot, a festészet ugyanolyan fontos, mint régebben volt. A robotikus és az ember teremtette művek is így fognak egymás mellett létezni, mert egyikhez is, másikhoz is különböző megközelítés és készségek kellenek.

robotart0.jpg

„Mindannyian nyerünk vele” – magyarázza Conru.

Az MI- és a robottechnológiáknak azonban rengeteget kell fejlődniük, mert hiába végeznek kiváló munkát speciális feladatoknál, nem tudatos entitások. Képeket alkotnak, de nem tekintik meg, nem dicsőítik, nem pocskondiázzák azokat.

A közeljövő robotművészete egyelőre inkább érdeklődő alkotók, mérnökök technológiai fejlesztéseiről fog szólni. Ezekkel az eszközökkel új stílusok dolgozhatók ki, viszont sajnos nem jutnak el mindenkihez.

Egy minőségi robotfestő-kar ma még nagyon drága, de Conru szerint hamarosan ezer és 10 ezer dollár közé eshetnek az árak. Kérdés, mikor, mert a mostani játékrobotok ugyan 300, a kezdőszintű gépkarok azonban legalább 30 ezer dollárba kerülnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6214114249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása