Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mesterségesintelligencia-edzők húsvér sportolók mellé

2018. augusztus 08. - ferenck

Idővel egyes mesterségesintelligencia-megoldások elég kifinomultak lesznek sportolók trenírozásához, besegíthetnek edzőknek, egyszer talán el is végezhetik a munkájukat.

A HomeCourt iPhone-os kosárlabda appal a játékos követheti a dobásait, a telefon kamerája filmezheti edzés közben, majd megállapítja, hogy milyen testhelyzetből a legeredményesebb. A kosaras valósidőben kap visszajelzést, otthon pedig elemezheti a videókat.

ai_coach_1.jpg

A Coach’s Eye (Edző szeme) lehetővé teszi, hogy sportolók megnézzék és jegyzetekkel lássák el a felvett anyagot.

Ezek az appok kimutathatóan még nem növelik a teljesítményt, a látottak mélyebb értelmezéséhez szakértő szükséges, aki tudja, hogy pontosan milyen adatokat keres.

ai_coach0.jpg

A HomeCourt MI-jét például összezavarja, ha egynél több személyt lát.

„A jövőben olyan platformot szeretnénk, amelyen az edzők alkalmazáson keresztül gyakoroltatnak sportolókat” – nyilatkozta David Lee, az appot fejlesztő NEX Team társalapító-igazgatója.

Egyes kosarasok már ma is arra használják alkalmazásukat, hogy edzőjükkel távkapcsolatban vitassák meg teljesítményüket. Az edző az MI által látottak és rögzítettek alapján tesz javaslatokat.

A HomeCourt fontos folyamat első állomása. A mesterséges intelligencia és az alkalmazások olcsóbbak az edzőknél. Ha egy fiatal tehetség érvényesülni akar, trénerre van szüksége. Minél jobb a tréner, annál drágább, annál kevesebben engedhetik meg maguknak. Az MI térnyerése demokratizáló hatással lehet a sportokra, többen dolgozhatnak együtt edzővel.

Lee új funkciókkal bővítené az alkalmazást, hogy humán edző számára nehezen kezelhető paramétereket is mérjen – például milyen magasra, milyen gyorsan ugrik fel egy kosaras, mennyi idő alatt dobja el a labdát. Az adatokból kiderül, hogy az illető milyen körülmények, feltételek mellett a legjobb. Az MI nem általában a tökéletes dobást, hanem xy tökéletes dobását azonosítja.

Lee más sportokra is alkalmazná a HomeCourt-ot. Mivel jól definiálható fizikai térben, és csak ketten játsszák, a tenisz logikusnak tűnik, de meglepő módon a jógát is említette, gyakorlói folyamatos visszajelzést kapnának testtartásaikról. Talán kevésbé lenne relaxáló és meditatív, viszont ma is rengetegen videóról tanulják.

A HomeCourt és más MI-rendszerek kifejezetten a big data jelenség termékei. Sportolók és edzők hihetetlen mennyiségű elemzéshez, adathoz férnek hozzá, amelyek hatékony felhasználásával sokat javíthatnak teljesítményükön.

Mesterséges intelligenciákkal még többet, feltéve, hogy az új megoldások minden érdeklődő számára hozzáférhetők.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4314153377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása