Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Műholdas kommunikációs rendszerek biztonsági rései

2018. szeptember 06. - ferenck

A műholdas kommunikációs rendszerek, a SATCOM-ok (satellite communication systems) teszik lehetővé, hogy a Föld bármely részéről bármely részére információt küldjünk, és bármely részén fogadjunk. Ezek a rendszerek mozgatják a posztmodern világot – internetet, televíziókat, rádiókat, telefonokat, katonai műveleteket stb.

Bolygónk körül 2 ezernél több kommunikációs műhold kering. Rossz hír, hogy – az IOActive cyberbiztonsági cég szerint – félelmetesen könnyű meghackelni őket.

muholdhack.jpg

Az augusztusi Black Hat USA 2018 biztonságszakmai konferencián Ruben Santamarta, az IOActive főtanácsadója elmagyarázta, hogyan tudják hackerek kihasználni a SATCOM-ok gyenge pontjait, befolyásolni a légi és tengeri közlekedést, valamint katonai műveleteket. A támadások hatása az inkább csak kellemetlen, semmint veszélyestől a félelmetesig igen szerteágazó.

A repülőiparban távolról képesek megzavarni, figyelni és módosítani az InFlight vezeték nélküli rendszereket, megtámadni a repülőgép-személyzet és az utasok készülékeit, SATCOM antennák pozícionálását és jelátvitelét irányítani.

muholdhack0.jpg

Az antennák, például a fedélzeti műholdas kommunikáció módosításaival a tengeri közlekedést is ugyanúgy zavarhatják, mint a repülőgépeket. Katonai szempontból pontosan meghatározzák egységek tartózkodási helyét, rendszereiket pedig ugyanúgy képesek zavarni, mint a repülőgépekét vagy a hajókét.

A legzavaróbb, hogy a tengeri vagy katonai komplexumot támadó hackerek műholdas kommunikációs rendszerek nagyintenzitású elektromágneses terének (High Intensity Radiated Fields, HIRF) manipulálásával kritikus rendszerekben, sőt, személyeknek egészségi károsodást is okozhatnak.

A rendezvény több más résztvevője is hangsúlyozta, hogy mennyire könnyű a SATCOM-ok meghackelése. Santamarta egyébként már 2014-ben is felhívta a figyelmet a veszélyekre, de nem történt számottevő előrelépés. Az ok, hogy a problémákat nagyon nehéz kezelni, sok esetben a teljes SATCOM rendszer lecserélése az egyetlen megoldás.

Cyberbiztonsági kutatók és vállalatok segíthetnek a jelenlegi rendszerek lehető legjobb „aládúcolásában”, és az újabb fejlesztéseknél ügyelni, hogy a mostani hibák ne ismétlődjenek meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr814182463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása