Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mikor jön az emberi szintű mesterséges intelligencia?

2018. szeptember 28. - ferenck

Hollywoodi filmekben sok kifinomult robotot, kreatívan gondolkodó, folyamatosan tanuló, én- és öntudattal rendelkező (általános) mesterséges intelligenciát láttunk már. Artificial General Intelligence (AGI) – tudósok évtizedek óta keresik fejlesztése titkát, az utóbbi időben a gépi tanulás „haladó” változataival próbálkoznak.

Egyetlen módszerrel sem érték még el a célt, és a nagy lelkesedés ellenére, a szakértőknek fogalmuk sincs a hogyanról, gondolkodásra és következtetésre szimultán képes algoritmusok összekombinálásáról (a maiak vagy az egyikre, vagy a másikra képesek „csak”), és arra sem tudtak egyértelmű választ adni, hogy ki fogja finanszírozni a kutatásfejlesztéseket.

mikor_jon_azmi0.jpg

Múlt hónapban a terület szaktekintélyeivel (kutatókkal, befektetőkkel stb.) tartottak konferenciát Prágában az igazi AGI-t megelőző emberi szintű MI-ről (human-level AI, HLAI). A GoodAI és a SingularityNet felmérést végzett, és a megkérdezettek 37 százaléka szerint 10, 28 százaléka szerint 20 éven belül várható a HLAI, és csak 2 százalékuk gondolja, hogy soha.

A válaszokban rengeteg kifogást vetettek fel, sokszor hangzott el a „talán.”

mikor_jon_azmi2.jpg

Irakli Beridze, az ENSZ UNICRI MI és Robotika Központjának vezetője szerint semmi jele annak, hogy közel lennénk az AGI-hez, és így senki nem is mondhat bizonyosságokat az időintervallumról, sőt, arról sem, hogy valaha be fog következni.

John Langford, a Microsoft AI vezető kutatója boldog lenne, ha még az életében láthatna HLAI-t. A látás és a tervezés terén már közel vagyunk a férgek szintjéhez, viszont a gépi tanulás és a tervezés integrálását még nem sikerült megoldani.

Marek Rosa, a GoodAI vezérigazgatója viszont arról beszélt, hogy már majdnem ott tartunk, időpontot azonban ő sem volt hajlandó mondani.

Ben Goertzel, a SingularityNET vezérigazgatója és a Hanson Robotics kutatásvezetője szerint nincs szükség új algoritmusokra, inkább a meglévőket kellene másként egymáshoz kapcsolni, azaz a legfontosabb algoritmus már megvan, és 10 éven belül várható is a HLAI.

Elhangzott a 2026-os, a 2030-as dátum, 10, 20 és 50 év, az Ubernél és a Floridai Egyetemen kutató Kenneth Stanley pedig a 20 és 2 ezer év között igen tág időintervallumot adta meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2714265683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása