Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Két internet lesz a jövőben?

2018. október 03. - ferenck

Eric Schmidt, a Google és az Alphabet korábbi vezérigazgatója, jelenleg az utóbbi technikai tanácsadója szerint hamarosan véget ér az internet világméretű összekapcsoltságon és közösségen alapuló jelenlegi korszaka, és egy másik éra kezdődik. A következő évtizedeket lényegében két nagy internet határozza meg: az egyik a mostani, a másik, az új, a keményen ellenőrzött és cenzúrázott kínai mintájú változat.

Schmidt a Village Global VC befektetési alap San Franciscóban tartott rendezvényén fejtette ki, hogy az internet 15 éven belül nemcsak kettő, hanem több, de a két említett típus által fémjelzett hálózatra eshet szét.

ketinternet0.jpg

„Úgy gondolom, hogy szakadás helyett inkább kétfelé ágazás várható. Lesz egy Kína által irányított és egy nem kínai mintájú, az Egyesült Államok által meghatározott internet. Tekintsünk Kínára, ahol pont most jártam, és töprengjünk el, a cégek, szolgáltatások, gazdagság léptékén. Fenomenális. Viszont, tévedünk, ha azt hisszük, hogy jól kezelik az internetet. A globalizáció azt jelenti, hogy nekik is részt kell venniük benne. Fantasztikusak, világvezetők lesznek a Kínából érkező termékek és szolgáltatások, viszont ezekben a termékekben és szolgáltatásokban ott a teljesen más vezetési elveken alapuló rendszer, a kormányzati cenzúra, megfigyelés, ellenőrzés stb. veszélye is” – prognosztizál Schmidt.

Schmidt online cenzúra miatti félelme ellentétben áll utóda, a jelenlegi Google-vezető, a kínai techiparral való további együttműködésben óriási lehetőséget látó Sundar Pichai elképzeléseivel és politikájával.

ketinternet.jpg

Pichai a cégen belüli, a dolgozók felől érkező és a külső nyomás ellenére is fenntartja a semleges és opportunista álláspontot, és folytatják a Szitakötő (Dragonfly) projektet, a kínai kormány által jóváhagyott keresőmotor, egy alkalmazás fejlesztését. Az új keresővel minden korábbinál könnyebb lesz megvalósítani a széleskörű cenzúrát.

A kínai politikai, emberjogi stb. aktivisták még inkább magukra lesznek hagyva, és nehezebben fogják a kormányzat által elhallgatott információkat a világ tudomására hozni.

Egy külön internettel a kínai kormány akármit tehet, ráadásul sokkal többről is van szó, mint az általunk megszokottaktól teljesen eltérő Google-találatok vagy a korlátozott közösségi média. Tűzfalakon át lehet hatolni, szerverek meghackelhetők, de a külön internet elvágná a kínai népet a világ többi részétől, és a világot is tőlük.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9414279075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása