Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Okos mosogatószerek

2018. október 25. - ferenck

Képzeljük el, hogy a közeljövőben alig van már mosogatószerünk, és az azt tartalmazó üveg figyelmeztet: vásárolnunk kellene, mert különben nem lesz elég. Rosszabbik esetben beszünteti az adagolást, és magától rendel az interneten.

Egy másik forgatókönyv: a hátizsákban lévő napkrém ránk szól, kenjünk valamennyit a bőrünkre. Vagy az orvos által felírt gyógyszer emlékeztet, hogy be kell vennünk.

waterbottles.jpg

A különleges hardvereket fejlesztő izraeli Water.io pontosan ezen a jövőn dolgozik, a dolgok internetére (Internet-of-Things, IoT) kapcsolódó „intelligens” kupakjai folyamatosan figyelik, mennyi mosogatószer stb. maradt az üvegben.

Lesz külön kupak a vizes palackhoz, a gyógyszeres üvegcséhez, a mosogatószerhez, és így tovább. Jelzik, mennyire hidratálódtunk/dehidratálódtunk, bevettük-e az összes szükséges gyógyszert, vagy sem, és ha kell, rendelnek.

waterbottles0.jpg

Teljesen mindegy, hogy folyadékot, port, tablettát, kapszulát stb. tartalmaz, a cég Smartcap platformja bármilyen üveget „okos” üveggé alakít át. A platform szenzorokból, mobil appból, műszertáblából, a számítási felhőben lévő szerverekből és algoritmusokból áll. Avagy kupakokba ágyazott, vagy meglévő kupakokra szerelt IoT-eszközök, az érzékelők az üveg tartalmának érintése nélkül mérik a benne lévő anyagot. A fogyasztóval fény, rezgés útján, vagy más riasztással lépnek interakcióba, az üveget okostelefonhoz vagy más kommunikációs csomóponthoz kapcsolják.

A szenzorokkal kommunikáló mobil app felhasználói profilt készít (nem, súly, magasság stb.), gyűjti a környezeti infókat (hely, időjárás stb.). Az adatokat a Water.io szervereire küldi, lehetővé téve, hogy a cég szakemberei közvetlenül kommunikáljanak felhasználóikkal, például a helyszín és az időjárás függvényében ajánljanak termékeket nekik.

A szervereken gyűjtött, tárolt információkat gépitanulás-algoritmusok dolgozzák fel, fontos adatok kiszűrésével teszik hatékonyabbá a szolgáltatást, és a figyelmeztetések is tőlük indulnak. A szakemberek a műszerfalon egyrészt a valósidejű, másrészt a múltbeli adatokat is látják, és mindezek alapján célzott, személyre szabott ajánlatokat tehetnek a mobil appon keresztül.

Az ötlet érdekes és eredeti, viszont újabb lehetőség vásárlási és fogyasztási szokásainkra vonatkozó adatok gyűjtésére.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9414317021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása