Az NJSZT blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Okos mosogatószerek

2018. október 25. - ferenck

Képzeljük el, hogy a közeljövőben alig van már mosogatószerünk, és az azt tartalmazó üveg figyelmeztet: vásárolnunk kellene, mert különben nem lesz elég. Rosszabbik esetben beszünteti az adagolást, és magától rendel az interneten.

Egy másik forgatókönyv: a hátizsákban lévő napkrém ránk szól, kenjünk valamennyit a bőrünkre. Vagy az orvos által felírt gyógyszer emlékeztet, hogy be kell vennünk.

waterbottles.jpg

A különleges hardvereket fejlesztő izraeli Water.io pontosan ezen a jövőn dolgozik, a dolgok internetére (Internet-of-Things, IoT) kapcsolódó „intelligens” kupakjai folyamatosan figyelik, mennyi mosogatószer stb. maradt az üvegben.

Lesz külön kupak a vizes palackhoz, a gyógyszeres üvegcséhez, a mosogatószerhez, és így tovább. Jelzik, mennyire hidratálódtunk/dehidratálódtunk, bevettük-e az összes szükséges gyógyszert, vagy sem, és ha kell, rendelnek.

waterbottles0.jpg

Teljesen mindegy, hogy folyadékot, port, tablettát, kapszulát stb. tartalmaz, a cég Smartcap platformja bármilyen üveget „okos” üveggé alakít át. A platform szenzorokból, mobil appból, műszertáblából, a számítási felhőben lévő szerverekből és algoritmusokból áll. Avagy kupakokba ágyazott, vagy meglévő kupakokra szerelt IoT-eszközök, az érzékelők az üveg tartalmának érintése nélkül mérik a benne lévő anyagot. A fogyasztóval fény, rezgés útján, vagy más riasztással lépnek interakcióba, az üveget okostelefonhoz vagy más kommunikációs csomóponthoz kapcsolják.

A szenzorokkal kommunikáló mobil app felhasználói profilt készít (nem, súly, magasság stb.), gyűjti a környezeti infókat (hely, időjárás stb.). Az adatokat a Water.io szervereire küldi, lehetővé téve, hogy a cég szakemberei közvetlenül kommunikáljanak felhasználóikkal, például a helyszín és az időjárás függvényében ajánljanak termékeket nekik.

A szervereken gyűjtött, tárolt információkat gépitanulás-algoritmusok dolgozzák fel, fontos adatok kiszűrésével teszik hatékonyabbá a szolgáltatást, és a figyelmeztetések is tőlük indulnak. A szakemberek a műszerfalon egyrészt a valósidejű, másrészt a múltbeli adatokat is látják, és mindezek alapján célzott, személyre szabott ajánlatokat tehetnek a mobil appon keresztül.

Az ötlet érdekes és eredeti, viszont újabb lehetőség vásárlási és fogyasztási szokásainkra vonatkozó adatok gyűjtésére.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8814317021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szepipiktor 2018.10.26. 22:43:52

Igen és volt amikor megcsinálták az átlátszó falat is... Ablak!
Fogom a mosószeres szrt és a megeleméléskor érzem a tartalmát. De feltételezem számos esetben pontosan ezért átlátszók a flakonok.
Szóval egy sokadik trendi dolog, amire a megfelelő korosztály azonnal le fog csapni!
Miközben milliárdokat költenek az adatvédelemre, egy mosószeres flakon meg majd szabadon kommunikál, hiszen a rendeléshez szeméyes adarok kaidása is szükséges.
Akiknek ez a "jövő", azok appok segítségével fognal szarni, szexelni és minden olyat csinálni, ami az emberi természet, ösztön alapjai.
Sok sikert, kedves új generáció! Az online térnél soha ne legyen több örömötök az életben...

midnightcoder2 2018.10.27. 08:41:20

@szepipiktor: Az adatvédelem az igazán érzékeny adatokon (jelszavak) túl eleve marhaság. Ha valaki meg akart valamit tudni rólad, azt megtudta már a középkorban is. Lásd létező szocializmus... Ha valaki adatvédelmet akar, az ne menjen fel a faszbúkra megosztani boldoggal-boldogtalannal hogy hol volt, mit csinált, milyen színűt szart.

midnightcoder2 2018.10.27. 08:41:54

Maga a cucc ettől függetlenül marhaság, csak tovább növeli az emberiség által napi szinten generált hulladék mennyiségét.