Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Depressziót diagnosztizál az MI

2018. november 09. - ferenck

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján a Földön kb. 300 millió személy szenved depresszióban, és évente kb. 800 ezren követnek el öngyilkosságot, ami sok esetben a depresszió következménye.

A fáradtságtól az energiaveszteségig, a határozatlanságtól a döntésképtelenségig számos különféle tünet utalhat depresszióra, ráadásul mindegyik annyira tág keretek között értelmezhető, hogy nagyon nehéz pontos, a betegség tényét egyértelműen megállapító diagnózist felállítani.

depression.jpg

Az MIT (Massachusetts Institute of Technology) Mesterséges Intelligencia és Számítástudomány Laboratóriumának (CSAIL) kutatói a depresszió megállapításához kapcsolódó találgatások egy részét feleslegessé tevő algoritmust fejlesztenek.

142 pácienssel készített interjú szöveges és audióadatait felhasználva gyakoroltatták a gépitanulás-algoritmust. Az algoritmusnak a hanganyagból kellett kiszűrnie depresszióra utaló jeleket. (A 142 személyből 30-at diagnosztizáltak depresszióval.)

depression0.jpg

A fejlesztést az teszi különlegessé, hogy a kutatók – és az algoritmus – nemcsak az interjúalanyok speciális szavait, hanem beszédtónusukat is vizsgálták. Ez a technika teszi a modellt meglepően pontossá – a depresszióval diagnosztizált személyek 77 százalékát sikeresen azonosította.

Mielőtt az egészségügyben MI-ket alkalmaznának mentális rendellenességek diagnosztizálására, az eddigi hasonló törekvésekből kiindulva, nem árt fenntartással kezelni az eredményeket.

Egyes nemrég megjelent csevegő botok, chatbotok, például a Woebot ugyan depressziós személyeken hivatottak segíteni, de ezek a gépek egyelőre távol vannak a humán terapeuták helyettesítésétől.

Túl sok a változó, és a 77 százalék valóban ígéretesen hangzik, ám egy MI által megállapított hamis pozitív diagnózis komoly etikai problémákat vetne fel. De próbáljuk elképzelni, hogy mi történne, ha az algoritmus (és a hamis pozitív diagnózis) rossz kezekbe, például az illető személy biztosítójához, vagy munkaadójához kerülne.

A fejlesztők realisták, nem várnak csodákat.

Egyikük, James Glass elmondta, hogy modelljük senkit nem fog helyettesíteni, egyszerűen újabb hasznos megoldással bővül a klinikai eszköztár.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3814359057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása