Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Drón-autókeverék repülő taxin dolgozik az Audi és az Airbus

2018. december 03. - ferenck

A repülő taxik gondolata nem új, és ma már nem is sci-fi. Az Uber és a holland Pal-V tűnnek a terület élharcosainak, de más cégek is komolyan foglalkoznak az ötlet valóra váltásával.

Az egyik legfőbb probléma az úgynevezett „utolsó mérföld” kérdése, hogy a jármű megfelelő helyszínt találjon a landolásra, és össze lehessen kapcsolni más közlekedési eszközzel. E feladatok kivitelezése aprólékos és gondos tervezést igényel.

audi.jpg

Az Audi, az Airbus és az Italdesign tervezőcég pontosan azért állt össze, hogy közösen oldják meg a problémát. Konceptdarabjuk, a Pop Up Next önvezérlő autó és repülő taxi/drón futurisztikus kereszteződése.

A munkacsoport az Amszterdami Drónhét rendezvényen mutatott be egy 1:4 méretarányú működő modellt. A koncepció nem vadonatúj, mert a YouTube-on március óta megtekinthető róla egy videó.

A nagyvárosi közlekedés holnapját felvillantó különleges jármű a földön úgy néz ki, mint egy ultramodern, áramvonalasított szedán, vagy mint a jövő teljesen elektromos és autonóm Audija.

audi0.jpg

A három modulból – alváz kerekekkel, kétüléses utaskabin, négyrotoros drón – álló gépet többek között a leszerelhető utastér teszi különlegessé. A két lábát a jármű két oldalán tartó drón csak a kabint emeli fel, az autómodult pedig ott hagyja. Repülés (és érkezés) után a drón leereszkedik, és egy másik autóvázra helyezi a kabint.

A cselekménysort, sok mai csúcstechnológiához hasonlóan, természetes minta, a zsákmányukra lecsapó ragadozómadarak ihlették meg.

Egy kicsinyített modell és valódi mása között azonban óriási a különbség, a megvalósítás távolról sem egyszerű, ráadásul még a mai legfejlettebb világvárosokban sincs a repülő taxik problémamentes működését biztosító infrastruktúra.

Semmiféle infrastruktúra nincs hozzájuk.

Az amszterdami teszt hibátlanra sikerült, és az Audi németországi központjában további teszteket terveznek.

A jármű kereskedelmi forgalmazásának konkrét időpontjáról egyik érintett cég sem nyilatkozik. Minimum tíz évről beszélnek, addig megoldódhatnak a járművel kapcsolatos problémák, teljesülhetnek a biztonsági feltételek, kiépülhet az infrastruktúra, és a nyilvánosság is elfogadhatja a repülő taxikat.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7014408302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása