Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Vakok és gyengénlátók is használhatják az Instagramot

2018. december 04. - ferenck

Különféle közösségi médiumok változatos módszerekkel próbálják elérni, hogy vakok és gyengénlátók is zökkenőmentesen használják platformjaikat, és minél nagyobb mértékben éljenek a lehetőségekkel.

A kép- és videomegosztó Instagram sokáig hátul kullogott, nem sokat tett ebben az irányban, ami nem jelentette azt, hogy a látáskárosultak egyáltalán nem próbálkoztak az appal, szerteágazó funkcióit viszont sajnos egyáltalán nem állt módjukban kihasználni.

insta.jpg

Most változik a helyzet.

A 2010-ben alapított és a Facebook által 2012-ben 1 milliárd dollárért felvásárolt Instagram ugyanis bejelentette: az alkalmazás vakokat és gyengénlátókat segítő új funkciókkal bővül.

insta0.jpg

A Facebook 2016 óta használ fényképeket tárgyfelismerő technológia segítségével leíró mesterséges intelligenciát. Mostantól az Instagram platformja ezzel az MI-vel bővül.

A tárgyfelismerő által generált leírás a fényképen megjelenő tárgyak listája, amelyet (ha van) képernyőolvasó olvas fel a felhasználónak.

insta1.jpg

Az „alt text” néven ismert leírások teljesen elterjedtek az online világban; például a Facebook, a Twitter és sok más weboldal mellett most már az Instagram is él a lehetőséggel. A user így részletesebb ismertetőket kapcsolhat a posztolt fényképhez. Az Instagramon az alt text leírás nem látható, a felhasználónak a fénykép „haladó beállításainál” kell beillesztenie.

A változással a képernyőolvasó vagy automatikus MI-használattal, vagy a felhasználók által feltöltöttek alapján ismerteti az Instagramon látható fényképeket. (A képernyőolvasók a kijelzőn lévő objektumokat böngészés, honlap- vagy profiltanulmányozás stb. közben hangosan felolvasó szoftverek.)

Fontos lépés, hogy az egyik legismertebb képmegosztó (és közösségimédia-platform) végre vakok és gyengénlátók számára is könnyebben kezelhető. Kérdés persze, hogy az MI mit kezd egyes képi leleményekkel, például mémekkel. Egyelőre nem tudni, hogy képes lesz-e értelmezni azokat, és ha igen, milyen mértékben.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1414408304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása