Az NJSZT blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

A jövő szuperkatonái

2018. december 06. - ferenck

Az amerikai hadsereg 6,9 millió dollárt fektet kísérleti exoskeleton (mesterséges külső váz) technológiába. A ruhára szerelt ONYX nevű szerkezettel a katonák erősebbek lesznek, jobban ellenállnak mindenféle külső erőnek.

Megszületik a „szuperharcosok” új generációja.

Exoskeletonok katonai alkalmazása régi ötlet, a technológiai feltételek viszont sokáig nem voltak adottak a felhasználóra reagáló, megbízható és elsősorban biztonságos megoldások kidolgozására.

exoskeleton_2.jpg

Úgy tűnik, hamarosan elhárulnak az akadályok.  

A munkát a Lockhead Martin végzi. A cég az eredeti fejlesztő kanadai B-TEMIA vállalat engedélyével dolgozik az eredetileg multiplex sclerosisban (a központi idegrendszert érintő gyulladásos betegségben) és súlyos oszteoartritiszben (ízületek működésének megszűnéséhez vezető gyulladásban) szenvedő személyeket mozgásukban segítő technológia katonai változatán. Az elemmel működő exoskeleton többféle szenzort, mesterséges intelligenciát és más megoldásokat használ.

exoskeleton0_2.jpg

A Pentagon felismerte, hogy a szerkezet egészségügyi célok mellett hadászati szempontoknak is eleget tehet. A harctéren segíti a katonákat páncél és speciális felszerelések (éjjel is használható szemüvegek, fejlett rádió adóvevők stb.) viselésében, fegyverek cipelésében, és így egyszerre rajtuk/náluk lehet minden, amire szükségük van, máskülönben viszont nem lenne lehetőségük rá.

Mindezek összesen 40-64 kilót nyomhatnak, míg a megengedett tömeg csupán 23.

„A harcosnak frissnek kell lennie, nem lehet kimerült” – indokolja logikusan az exoskeleton viselését a prototípust bemutató Keith Maxwell, a Lockhead Martin egyik technológiai menedzsere.

Szárazföldi csapatok gyalogosai viszont a csatatéri hatékonyságot csökkentő túl sok terhet cipelnek, amin mindenképpen változtatni kell.

A Lockhead Martinnál végzett tesztekből kiderült, hogy a külső váz viselői kevésbé fáradnak el, nő a tűrőképességük.

Az Egyesült Államok nincs egyedül az exoskeleton-fejlesztésben. Kína és különösen Oroszország szintén komoly összegeket fektet hasonló szerkezetekbe. Orosz laborokban több változaton dolgoznak, az egyiket nemrég tesztelték Szíriában.

A washingtoni CNAS (Center for Naval Analyses) agytröszt következőgenerációs hadieszközökről szóló elemzésében az exoskeletonok mellett high-tech páncélokra, sisakokra és különféle robotikus megoldásokra is felhívja a figyelmet.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4514425274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2018.12.08. 13:11:02

Rejtő Jenő, a híres magyar látnok és jós már 100 éve megírta, hogy katonának lenni nehéz dolog, ezért el kell dönteni, hogy "harcolunk vagy hurcolkodunk".
A sok fejlesztésnek az lesz a vége, hogy minden gyalogos katona egy komplett, egyszemélyes, szkafanderként viselhető minitankkal fog csatába menni, ami lesz vagy 100 kiló és még a legerősebb aksikkal sem bírja tovább pár óránál, úgyhogy folyton után kell tölteni a nyomában caplató utántöltő robotról. Vagy ki kell teríteni a pokróc-napelemtábla kombót a napra. Esetleg kis kocsin vontathat maga után egy mini termoelektromos atomreaktort?

kvadrillio 2018.12.08. 13:54:32

NEMÉRTEM......KIJABÜDÖS KURVA ANYJÁÉRT SZERELTÉK FEL EZT A HON VÉD KÓRHÁZAT A LEGMAGASABB SZINTŰ ORVOSI ESZKÖZÖKKEL, MŰSZEREKKEL, VIP RÉSZLEGGEL..., AZ ORBÁN-FÉLE KÉPVISELŐKÉRT, AZ F1 SÉRÜLT PILÓTÁIÉRT, A FESZTIVÁLOZÓ GAZDAG PUBIGYEREKEK ELLÁTÁSÁÉRT..., VAGY MAGYARORSZÁG BETEG MAGYAR EMBEREINEK ELLÁTÁSÁÉRT ?????!

Túl későn derült ki, hogy érszűkülete van, meghalt a Honvédkórház 62 éves betege
mm
mm
követés
2018.12.07. 20:31

Egy másfél napos kálvária végén meghalt egy 62 éves nő, akin túl későn hajtottak végre életmentő műtétet a Honvédkórházban - számolt be róla az RTL Klub Híradója.

A nőt háromszor küldözgettek oda-vissza a kórház két telephelye között, mert nem tudták elvégezni az ultrahang-vizsgálatot. Aztán kiderült, hogy érszűkülete van, ami bélelhalást okozott. Végül megműtötték, de a 62 éves nő meghalt.

MIJAFASZT CSINÁL OPRBÁNVIKTOR ÉS HŰBÉRESEI A MAGYAR EMBEREK PÉNZÉBŐL ????? KEGYELTEK KIEMELKEDŐ KEZELGETÉSÉT ???! FASZOM TELE MÁR VELÜK !!!

István Szirmai 2019.01.03. 06:36:35

"Az amerikai hadsereg 6,9 millió dollárt fektet kísérleti exoskeleton (mesterséges külső váz) technológiába"

Hát ez meglehetősen elenyésző összeg, ahhoz képest, hogy mit akarnak elérni.