Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Kriptovalutát fejleszt a Facebook

2018. december 28. - ferenck

A 2,5 milliárd felhasználóval rendelkező, 40 milliárd dollár éves bevételt jegyző Facebook a WhatsApp üzenetküldő alkalmazáson pénzátutalást biztosító kriptovalutát fejleszt. A céghez közeli források szerint jelenleg az indiai átutalási piacra összpontosítanak.

Két ok miatt dönthettek a WhatsApp mellett: az alkalmazás a szubkontinensen rendkívül népszerű, több mint 200 millióan használják, illetve a Világbank adatai alapján India vezet az átutalásokban, 2017-ben 69 milliárd dollárnak megfelelő összeget utaltak az országba.

fbcrypto.jpg

A Facebook a dollárhoz rögzített úgynevezett stablecoinon dolgozik. Ezeknek a blokklánc-alapú kriptopénzeknek a rendeltetése a stabilitás megteremtése, a kriptovalutákra jellemző folyamatos és jelentős árfolyam-ingadozások minimalizálása. A robbanást 2017 jelentette számukra, egyes időszakokban 120-nál több cég foglalkozott a bitcoinnál könnyebben használható és jóval nagyobb biztonságot nyújtó digitális fizetőeszközzel.

Egyelőre azonban inkább kisebb, mint nagyobb sikerekről beszélhetünk, sőt, a jelent a bizonytalanság jellemzi. Több nagy médianyilvánosságban részesített projektet abbahagytak, és az ellentmondásos Tether a legismertebb stablecoin. 

fbcrypto0.jpg

A mamutvállalat távol van a pénz kibocsátásától, inkább a stratégián, például a felügyeleti eszközökön, a stablecoin értékét védő szabályos fizetőeszközökön gondolkodnak.

Infokom berkekben régóta számítanak arra, hogy a Facebook pénzügyi szolgáltatásokat is fog nyújtani. 2014-ben valószínűleg ezért bízták meg David Marcus korábbi PayPal-elnököt a Messenger app működtetésével. Marcus a cég nyilvánosan alig említett blokklánc-kezdeményezéseinek irányítójává vált. LinkedIn profilok alapján negyvenen lehetnek a csoportban.

„Sok más vállalathoz hasonlóan, mi is vizsgáljuk a blokklánc-technológia lehetőségeit. Az új kis csapat többféle alkalmazást tanulmányoz. A témában nincs más mondanivalónk” – nyilatkozta szűkszavúan a Facebook egyik szóvivője.

A nagyvállalat és India kapcsolata tovább bonyolítja a helyzetet. Az indiai kormány nemrég figyelmeztette a Facebookot, hogy álhírek elterjedése miatt a WhatsApp a felelős egy tömeges erőszakhullámért. Vajon a nép és a kormány megbízik-e annyira a platformban és az új kriptovaluta stabilitásában, hogy pénzátutalásra használják?

A számok viszont bizakodásra adhatnak okot: Indiánál csak Kínában használják többen az internetet. Jelenlegi számuk 480, a Forrester Research előrejelzése szerint 2022-ben 737 millió lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6714515156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása