Az NJSZT blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Többezer harctéri robotot vásárolna a Pentagon

2019. január 02. - ferenck

Robotgyártó cégek összesen több mint félmilliárd dolláros szerződést kötöttek a Pentagonnal, és a megállapodások értelmében bombákat hatástalanító, valamint a katonák előtt, embereket óvó, csatatéri felderítő munkát végző gépeket fejlesztenek.

Ők indulnának meg például dombok felé, adott esetben őket lőnék le a messzeségben meglapuló mesterlövészek. A háromezer hátizsák-méretű robotot a csapatok részben golyófogóként használnák veszélyes szituációkban.

pentagon.jpg

Amerikai szakértők egyébként attól tartanak, hogy elveszíthetek a kisebb katonai robotok versenyét, mert Kína és Oroszország hasonló fejlesztései gyorsabban haladhatnak.

Ezek a csatatéri szerkezetek egyelőre még nem a félelmetes fegyvereket automatikusan kezelő, világszerte rengeteg vita tárgyát képező „gyilkos robotok.” A befektetéseket egyébként a félelem is meghatározza, hogy a nemzetközi vetélytársak főszereplővé válhatnak a csatatéri robotok fejlesztésében.

pentagon0.jpg

Egy májusi szenátusi meghallgatáson több szakértő figyelmeztetett, hogy Kína és Oroszország óriási összegeket fektet légi, tengeri és szárazföldi botokba, és például mindkét országnak vannak már fegyveres drónjai.  

Amerikai katonai vezetők inkább köztes megoldásokban gondolkoznak. Ilyen például a Massachusetts állambeli Endeavor Robotics közepes méretű, felderítő és robbanószerkezeteket hatástalanító Kentaur botja. A bot intelligensebb és könnyebben telepíthető, mint a másfél évtizede ugyanerre a célra használt távirányított terepjárók. (A cég a Roomba robotporszívókról ismert iRobotból nőtt ki.)   

Mark Milley vezérkari főnök személyes meggyőződése, hogy „10-15 éven belül a robotok meghatározó harctéri szerephez jutnak.”

Ez a forgatókönyv hatalmas váltást jelentene a hadviselésben, és minden jel arra utal, hogy tényleg meg fog valósulni. Az amerikai szárazföldi erők ugyanis 5 ezer változó méretű és autonómiaszintű robotot szándékoznak hamarosan alkalmazni.

A haditengerészet és a légierő is hasonló számokban gondolkozik.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2814524316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2019.01.03. 13:14:41

Az ilyen robotok ellen hatásosak lehetnek a primitív erdei vadcsapdák: a farkascsapda, a hálóvetés, a hurokkal elkapás és fölrántás a levegőbe, a letakart vizesgödör és hasonlók. A szerkezet ezután megbénítható azzal, ha óvatosan megközelítjük és két bikakábellel áramot vezetünk bele pl. egy autó aksiból, kisütve a vezérlését. (John Connor után szabadon)

énisfélek 2019.01.03. 13:27:53

"két bikakábellel áramot vezetünk bele"

Ha a világon semmit sem értesz az elektromossághoz, akkor ne adj elektromos tanácsokat, mert esetleg kiderül, hogy hülyeség. Első feladatként (óvatosan megközelítve) próbálj meg tönkretenni egy 230 voltos porszívót egy 12 voltos bikakábellel.

Brandon Frazer 2019.01.03. 14:23:08

@steery: ..kissé el vagy tévedve. Főleg, ami az évszámot illeti. Nem a nyolcvanas években vagy. És a mai robotokat nem dedósok alkotják.

steery 2019.01.03. 14:46:18

@énisfélek: Nem az számít, hány voltos a cucc, hanem, hogy milyen gyorsan sül ki, amikor rövidre zárom. Illetve, hogy a robot mely részeibe vezetem bele az áramot. Mert nyilván árnyékolják őket az ilyen turpisságok ellen, de teljesen nem lehet körbevédeni egy ilyen gépet. Biztos vannak érzékenyebb pontjai.
@Brandon Frazer: Emberek alkotják, akik természetesen mindig hibáznak. Ezeket a gyenge pontokat kell megkeresni és kihasználni. Például mi történik, ha elektromágnesesen árnyékoló fóliával borítjuk be a robot antennáját? Ha letörni nem is tudjuk az antennát, mert úgy van megépítve-beépítve, a kérdéses pontot lefedhetjük némi ragasztóval összekent fóliával, hogy ne tudjon kommunikálni.

Ahogy fejlődnek a harci gépek, úgy kell nekünk is fejlesztenünk az ellenük való harci eljárásokat, hogy amikor eljön az igazi összecsapás pillanata és a mesterséges intelligenciák vagy őrült diktátorok által irányított robotok ellenünk fordulnak, ne álljunk ott bután és tehetetlenül, mint egy rakás szerencsétlenség. Agyaljatok ti is a lehetséges megoldásokon. Még jól jöhetnek a sajátos ötletek.

BOAR 2019.01.03. 16:51:43

@steery: Nincs szüksége kommunikációra ahhoz, hogy megöljön. Önállóan hoz döntést.
Ahhoz, hogy a módszereid beváljanak, fizikai kontaktusba kell lépned vele. Ha megvárja.

Mr. Neutron 2019.01.03. 17:40:38

Az oroszok már alkalmaztak harci körülmények között szárazföldi harci robotokat. Elsősorban nem azért küldik őket előre, hogy leküzdjék az ellenséget, hanem két okból:
1. a csatatér felderítése többféle szenzorral
2. amikor az ellenség megtámadja a robotokat, akkor felfedi a pozícióit és ezzel már a harc elején taktikai hátrányba kerül.
Az Uran-9 és a többi, már alkalmazott eszköz egyébként inkább a "robottank" kategóriához tartozik, ezért nem hinném, hogy hálóvetéssel és elektromos kábellel leküzdhető lenne.

Zámolyi roma 2019.01.03. 17:58:53

Egy használt mikorsütő magnetronjából lehet EMP-t fabrikálni?

kolomparlole1114 2019.01.04. 11:34:12

Legfontosabb feladat a felderítés, hogy a mögöttük jövő katonák ne fussanak aknába, mesterlövészbe. Erre ezek pont jók is. Második körben tűzvezetésre is fel kell készíteni ezeket, hogy a távolban ülő katona elemzi a robotkamera képét, a gyanús helyeket pedig egyből meg tudja jelölni a tüzérségnek leradírozásra. És akkor a valódi katonák már egy félig megtisztított környezetbe érkezhetnek, a nyílt utcán mesterlövészek előtti szaladgálás helyett pedig csak a nehezen robotosítható épületharc lesz a részük.

steery 2019.01.04. 13:26:34

@BOAR: Ott még nem tartunk. Jelenleg nincsenek önálló döntéshozatalra képes harctéri robotok. De ha lesznek is, akkor is kommunikálniuk kell a robotoknak a sikeres harchoz, ahogy az embereknek is: helyzet közlése, társak helyzetének tudakolása, üzemanyag és muníció kérelem, javítási kérelem, csoport mozgásának összehangolása, felderítési adatok továbbítása, stb.
A fizikai kontaktus sokféle lehet. Ha kifogy egy robot a lőszerből és már csak a szuronyával, késével tud hadonászni, ugyanolyan gyengévé és sebezhetővé válik, mert egy ember.

kolomparlole1114 2019.01.04. 14:50:34

@steery: A robotok alkalmazásának alapvető célja, hogy normális helyeken kevesebbet érnek mint egy ember. Ha kifogynak a skulóból, az utolsó gránáttal még be lehet küldeni kamikázénak, míg egy embert (az arabokat leszámítva) nemigazán. Az se baj ha lesérül, van másik.

A következő lépcsőfok a géntechnológia lesz, bátrabban fognak előrerohanni a katonák ha tudják hogy a ma lerobbantott lábuk holnap újra kinő.

steery 2019.01.04. 18:38:36

@kolomparlole1114: Nem kell holnapig várni a láb kinövesztésére, ha minden katonának saját szervraktára van a hátországban, illetve komplett klóntestjei a frigóban, amibe azonnal átültethetik a lelkét, a sérült test meg mehet a komposztba.
:-D
Az emberi élet jelenleg sokkal kevesebbet ér egy robotnál. Mivel sok az ember és kevés a robot. De ez a jövőben megfordulhat. Az emberek fő hátránya a robotokkal szemben nem a biológiai sebezhetőségük, hanem a szabad akaratuk, ami megnehezíti az irányításukat. Egy mesterséges intelligencia képes számtalan robotot egyként távirányítani. Embernél ez (jelenleg még) nem működik. Mármint nem a sima agyegyesítés, mert már vannak erre kísérletek, hanem az akarategyesítés (kaptárelme). Plusz ott van még a tanulási idő problémája: egy robotot pár perc alatt fel lehet okosítani, áttöltve bele az információkat. Az emberi agy nem így müxik (most még). De ha így fog, akkor is kérdéses lesz a csúcskapacitása. Még gépi implantátumokkal felturbózva is.

kolomparlole1114 2019.01.05. 15:14:07

@steery: "Az emberi élet jelenleg sokkal kevesebbet ér egy robotnál."

A tied lehet, de más nem így gondolkodik.

steery 2019.01.05. 18:19:26

@kolomparlole1114: Minden attól függ, kinek a számára. Mindenkinek a saját élete a legértékesebb, másoké pedig értéktelen. Csakhogy az ember nem tudja saját magának eladni a saját életét, hogy ezzel realizálja és felnyomja annak értékét, míg másoknak csak alacsony áron tudja eladni magát. Azaz: az emberi élet azért ér jelenleg sokkal kevesebbet egy robot értékénél, mert aki robotot akar venni, annak sokkal többet kell fizetnie érte, mintha egy embert próbálna megvenni magának. Mert robotból kevés van, emberből sok. Mert robotot sokba kerül legyártani, kifejleszteni, embert csinálni meg ingyen is lehet és aztán minimális befektetéssel, nyomorban is fel lehet nevelni.
De ez a jövőben megváltozhat. Nem lesz mindig így.

Mr. Neutron 2019.01.05. 18:28:14

Már a második VH-ban is az ember volt a döntő tényező pl. a légiháborúkban. Amíg a gyárak működtek, addig folyamatosan pótolni lehetett a lelőtt repülőket, de a pilóták kiképzése időbe tellett és a vesztes fél általában előbb fogyott ki a pilótákból, mint a repülőgépekből, tehát a "szakképzett" emberi tényező már akkor is értékesebb volt a gépeknél.