Az NJSZT blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Az IBM bemutatta az első kereskedelmi kvantumszámítógépet

2019. január 11. - ferenck

A fogyasztói elektronika legnagyobb éves seregszemléje, a január eleji Las Vegasi CES (Consumer Electronics Show) az infokommunikációs technológiák jelenébe és közeljövőjébe betekintést adó különleges rendezvény.

Miközben szakértők serege próbálja kitalálni a kvantumszámítások lehetséges előnyeit és alkalmazásait, az IBM kereskedelmi célú kvantumkomputert mutatott be a neves eseményen.

ibm_kvantum.jpg

A 20 kvantumbites (qubit) IBM Q System One egy 2,8 méteres üvegdoboz. Alkatrészei, köztük a qubiteket éppen csak az abszolút zéró fok (-273,15 Celsius) felett tartó hűtő lehetővé teszik kvantumszámítások működését.

A cég a „világ első teljesen integrált univerzális kvantumszámítási rendszereként” beszél a gépről. Nem akarják eladni, hanem a tervek szerint rákötik az internetre, lehetővé téve kutatók, tudósok és mérnökök távoli hozzáférését. Nagy előrelépés a többi kvantumszámítási rendszerhez képest, hogy laboratóriumi környezeten kívül fogják használni.

ibm_kvantum0.jpg

Meglepő módon jelenleg nem a System One a legmasszívabb kvantumszámítógép, sőt, 2017-ban maga az IBM is épített egy jóval erősebb, 50 qubites szerkezetet.

A praktikus kutatási-tudományos és üzleti alkalmazásokra egyaránt hasznosítható új rendszer fejlesztői egyetlen csomagba integrálták a kvantum- és a klasszikus számítási alkatrészeket. A gép elég nagy, és mindent tartalmaz, amire egy intézménynek, cégnek szüksége van, hogy kísérleteket végezzen vele, ugyanakkor a 20 qubit a közvélemény által elképzelt kereskedelmi alkalmazások zöméhez nem elegendő.

Több és 100 mikroszekundumnál hosszabb ideig használható qubitekre lenne szükség, de az IBM hangsúlyozza is, hogy a céltól, hagyományos rendszerek számára túl komplex problémák kezelésétől még távol vannak, viszont a System One folyamatosan továbbfejleszthető, és a karbantartása is egyszerű.

Inkább a kereskedelmi kvantumszámítógépek felé tett jelképes és óriási első lépésként fogják fel.

A gépet a Map Project Office és a Universal Design Studio mellett a brit királyi ékszerek és a Mona Lisa vitrinjét jegyző Goppion tervezte. Az IBM a Q rendszereket egyértelműen műalkotásoknak tekinti.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr514553518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.13. 10:11:06

Kissé zavaros hogy kereskedelmi, de mégsem adják el. Ha jól értem arról van szó, hogy olyan konstrukcióról van szó, amelyet akár el is lehetne adni, de az IBM döntött úgy, hogy nem adja el. Meg nyilván horribilis ára lenne, továbbá horribilis áramszámlája.

Azt is jobban ki lehetett volna fejteni, hogy a 20 bit azért kevés, mert például a jelenleg használt RSA kulcsok már úgyis több ezer bit hosszúak, ugyanis a rövidebbeket egy erős desktop számítógépe is fel lehetne törni belátható idő alatt. A 20 bitest például simán.

Tehát az, hogy a 20 bites RSA-t a desktop egy töredék másodperc alatt töri fel, a kvantum számítógép meg tíz a minusz sokadikon idő alatt, az gyakorlati szempontból mindegy. A sok ezer bites RSA kódnak meg a 20 bites kvantumszámítógéo nem tud nekifutni.

apro_marosan_petergabor 2019.01.13. 11:47:38

@math0:
Nem nagyon érted a számítógépek működését. Egy számítógép gyorsasága (a kód feltörés ideje is) függ a az alapstruktúra bit számától, meg attól hogy egy elemi műveletet mennyi idő alatt végez el ez a struktúra. A többi rendszer és prg., algoritmus és szervezés kérdése. Alapgyorsaságban a quantum számítógépek verhetetlenek. Ezért dolgoznak rajtuk ezerrel.
Másrészt a 64 bites processzorral (32-esssel stb. is) is fel lehet törni akármilyan kódot, ez csak idő és órajel sebesség stb. (lásd fentebb) kérdese. A Q gépekkel egyelőre a rendszer, prg szervezés a nehéz (pl. óriási memória kezelésére van szükség a qbit állapotainak nyilvántartására).

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.13. 12:01:21

@apro_marosan_petergabor:

1) Nekem informatikából van doktorim. Jobban értem a témát, mint te.

2) Semmi olyat nem írtál, ami ellenérv volna arra, amit én írtam. Te csak leírtál néhány alap összefüggést, az én kommentem ennél tovább ment, és mélyebbre.

Jó lenne, ha nem lennél nagyképű arra, hogy jóval kevesebb vagy nálam, mert állandóan csak nyitott szájjal rohansz bele a faszerdőbe! Pontosan azért vagy Fideszes náci, mert ilyen idióta vagy, és fel sem fogod, hogy vannak nálad okosabbak, képzettebbek. Fel sem ismered ezeket.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.13. 12:06:05

@apro_marosan_petergabor:

Én: "a jelenleg használt RSA kulcsok már úgyis több ezer bit hosszúak, ugyanis a rövidebbeket egy erős desktop számítógépe is fel lehetne törni belátható idő alatt. A 20 bitest például simán."

Te: "Másrészt a 64 bites processzorral (32-esssel stb. is) is fel lehet törni akármilyan kódot, ez csak idő és órajel sebesség stb. (lásd fentebb) kérdese."

Akárhogy is, de te semmi olyat nem írtál, ami ellent mond az én állításomnak, az én állításom a pontosabb állítás.

Szóval máskor a jó édes kurva anyádat próbáld kioktatni a féleszeddel!

Viszlát és kösz a halakat 2019.01.13. 14:23:17

"A sok ezer bites RSA kódnak meg a 20 bites kvantumszámítógéo nem tud nekifutni. "

" Nekem informatikából van doktorim. Jobban értem a témát, mint te."

"Jó lenne, ha nem lennél nagyképű arra, hogy jóval kevesebb vagy nálam, mert állandóan csak nyitott szájjal rohansz bele a faszerdőbe! "

No comment

apro_marosan_petergabor 2019.01.13. 22:22:22

@math0: "A sok ezer bites RSA kódnak meg a 20 bites kvantumszámítógéo nem tud nekifutni."
Nos egy igyen butus megjegyzéshez nem kell doktori, egy alapfokú programozói ennél többet ér. Hol vetted, az Ecserin?
(Stílusodból, "modorodból" - modornak nem lehet nevezni ocsmány vislekedésedet - arra következtetek, súlyosan terhelt, komplexusokkal. kisebbrendűségi nyomasztó gondokkal teli beteg személyiség vagy, s nagy hangoddal ezt próbálod kompenzálni a z ismeretlenség homályából. Nem ártana mielőbb pszichológushoz, de inkább pszichiáterhez fordulnd, míg nem késő. Humanizmusból drukkolok neked, bár nem vesztünk sokat veled.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.13. 22:46:46

@apro_marosan_petergabor: Érved nincs. Stílusodból, "modorodból" - modornak nem lehet nevezni ocsmány viselkedésedet - arra következtetek, súlyosan terhelt, komplexusokkal, kisebbrendűségi nyomasztó gondokkal teli, beteg személyiség vagy, s nagy hangoddal ezt próbálod kompenzálni az ismeretlenség homályából. Nem ártana mielőbb pszichológushoz, de inkább pszichiáterhez fordulnod, míg nem késő! Humanizmusból drukkolok neked, bár nem vesztünk sokat veled.

A neurotikus helyesírási hibáidat kijavítottam.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.13. 22:47:33

@Viszlát és kösz a halakat: Ha nincs érved, akkor nem muszáj ám szennyezned a környezetedet!

alfa137 2019.01.14. 15:24:33

Egy vitában nem (lehet) érv az, hogy "nekem doktorim van" és nincs helye a személyeskedésnek sem. Csak azért szólok hozzá, mert rendelkezem doktori (PhD) fokozattal (a kvantuminformatika területén) és amennyiben a másik, magát doktornak mondó hozzászóló valóban doktor, akkor helyette is szégyellem magam, s szeretném tudatni a vonatkozó hsz-eket olvasókkal, hogy mi, akik ezen a területen végzünk kutatómunkát - legalábbis azok, akiket van szerencsém ismerni - soha nem engedünk meg magunknak hasonló stílust, de még csak szükségét sem érezzük annak, hogy ilyetén módon nyilvánuljunk meg embertársainkkal szemben.

Viszlát és kösz a halakat 2019.01.14. 16:39:59

@alfa137: A fenti klinikai eset miatt nem kell szégyenkezned, mindenki ismeri

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.14. 17:11:13

@alfa137: három dologban is tévedsz.

1) Voltak megfelelő érveim. Ezeket nem is cáfolta senki, aki itt kötözködik. apro_marosan_petergabor meg pláne nem.

2) apro_marosan_petergabor érvek helyett személyeskedett, és a hozzáértésemet vonta kétségbe. Na most erre bizony kurvára adekvát érv az, hogy nevetséges, amikor egy végzettség nélküli kis senki, érvek nélkül, hasból kétségbe vonja egy a témában Ph.D.-vel rendelkező hozzászóló hozzáértését.

3) Ami a Ph.D.-t és a stílust illeti. A Ph.D: cím egyáltalán nem szól arról, hogy a magánéletben ne küldhetnél el idiótákat oda, ahova valók. Neked téves felfogásod avan arról, hogy mi a Ph.D. mi a tudomány. Szégyellem magam, hogy neked fokozatot adtak, miközben valójában nem tudod, mi a tudomány.

A tudomány nem az, amit te csinálsz, hogy érvek helyett mások stílusába kötsz bele. EZ nem tudomány, ez álszent angolkisasszonykodás.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.14. 18:15:12

@Viszlát és kösz a halakat: Ha nincs érved, akkor nem muszáj ám szennyezned a környezetedet!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.14. 18:17:16

@alfa137:

Egyébként kifejezetten tökön is szúrtad magad:

Te:
"Egy vitában nem (lehet) érv az, hogy "nekem doktorim van""

Te:
"rendelkezem doktori (PhD) fokozattal (a kvantuminformatika területén)"

Elég nagy nálad a kognitív disszonancia. Szakmai érvek helyett meg csak ócska stílusrendőrködésre futotta neked.

Szánalmas vagy.

zobor 2019.01.14. 19:50:07

Nekem se doktorim, se diplomám nincs, de ahhoz nem is kell hogy nagy bizonyossággal megállapítsam hogy a math0 nevű felhasználó csak egy nagypofájú, komplexusos tizenéves takony aki azon élvezkedik hogy másokat triggerel .

Viszlát és kösz a halakat 2019.01.15. 07:11:21

@zobor: az a röhely, hogy az a beteg nem egy tizenéves takony hanem egy felnőtt aki tényleg mindenféle papírokkal rendelkezik csak konkrétan beleőrült a politikába. Egy évtizede még értelmes emberként kommentelt aztán az mszp elvesztette 2010et és ott bekattant neki valami.

apro_marosan_petergabor 2019.01.16. 01:24:12

@Viszlát és kösz a halakat:
Inkább szomorú, ettől az embertől (math0) még kultúrált és értelmes hozzászólást nem láttam, seholsem, csak vagdalkozást és trágárkodást. Nem szeretem a túlmoderált forúmokat, de a minimum lenne az ilyen stílusú figurákat pihentetni egy-két hónapot.
Az elmebetegség nem mentség, a szatírokat és az örülteket is bezárják...

maim 2019.05.29. 20:06:16

Két tudálékos önelégült okoska vitatkozik.Ez nagyon szórakoztató nekem halandó hülyének.