Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Elem nélkül töltődő bluetooth chip

2019. január 18. - ferenck

Egyre több jel utal arra, hogy hamarosan tényleg olyan világban élünk, amelyben a teafőzőtől a jégszekrényig az összes tárgy „okos” (smart). Ruhánk üzenetet küld okostelefonukra, jelezve: ideje kimosni. A tej dátuma nemsokára lejár, és a tejesüveg meg is rendeli a következő litert.

A dolgok internete (Internet-of-Things) lassan mindent behálóz. Előtte azonban egy fontos (és évtizedekre visszanyúló, mostanában azonban egyre hangsúlyosabb) problémát meg kell oldani – ki kell találni, hogy ezek az eszközök olcsón és hatékonyan tudjanak kommunikálni.

bluetooth.jpg

Kommunikációjuk egyik alapja a megfelelő áramellátás. Okostelefon-fejlesztők hosszú évek óta küszködnek az elemekkel, mert a gépkapacitás-növekedéssel az áramigény is folyamatosan nő. Megoldásokkal ugyan gyakran állnak elő, sok működik is, a probléma alapjait viszont nem kezelik.

Most talán igen…

bluetooth0.jpg

Az izraeli félvezetőgyártó Wiliot kidolgozta és egy technológiai kiállításon bemutatta a világ első elem nélküli bluetooth chipjét. A papírlap-vékonyságú és postai pecsét nagyságú chip bluetoothon keresztül küld kb. 3 méter távolságra titkosított információkat. Nem elemet használ, hanem a környezetében lévő wifi hálózatokról, bluetoothról és mobiltelefonos jelekből gyűjti össze a működéséhez szükséges energiákat.

A bemutatót követően a Wiliot bejelentette, hogy a továbbfejlesztésre 30 millió dollárt gyűjtött össze, és az Amazon és a Samsung is szerepel a támogatók listáján. Bizakodnak, hogy a chipek valóban segítenek valóra váltani a teljesen összekapcsolt világ ígéretét.

„A körülöttünk tapasztalható sugárzás pici szenzorok áramellátására történő újrahasznosításával a fogyasztók korábban kivitelezhetetlen módokban kommunikálhatnak eszközeikkel. A tárgyak megoszthatják, hogy mikor ér valaki hozzájuk, mennyi a hőmérséklet, mikor kell újra feltölteni őket” – nyilatkozta a társalapító vezérigazgató, Tal Tamir.

Ezek a parányi eszközök elemek és más drága alkatrészek nélkül is korlátlan árammennyiséggel rendelkeznek, nagyon sokáig kitartanak és a dolgok internetére korábban nem kapcsolódó tárgyakba is beágyazhatók.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr714567690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása