Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mesterséges intelligencia segíti talpra állni a robotkutyát

2019. január 22. - ferenck

A beszédes nevű ANYmal (az angol „animal” állatot jelent magyarul) méretre akkora, mint egy termetesebb kutya: 70 centi magas, tömege 50 kiló. A robot 12 mozgó részt tartalmaz. A részeket koordinálni kell a járáshoz, futáshoz, vagy akár ahhoz, hogy felálljon, miután elesett.

A különféle terepeken, váltakozó tempóban haladva potenciálisan felvehető pozíciók és a kapcsolódó pontok modellezése hetekig eltarthat, ha ember végzi.

anymal.jpg

A robotkutyával az ETH (Svájci Szövetségi Technológiai Intézet) Zürichben végzett kutatásokból azonban kiderült: sokkal előnyösebb, ha ember helyett mesterséges intelligencia kivitelezi a munka nehezét. Az MI úgy modellezte ANYmal mozgását, hogy testsúly-egyensúlyt teremtett a hatékony helyváltoztatáshoz. A „kutya” így kevesebb erőt fejt ki, elkerüli, hogy megcsússzon, stabilan jön-megy.

Alapvető helyváltoztató tevékenységekhez mindezt figyelembe kell venni, miként azt is, hogy egyenes vonalon kell előrehaladni, vagy éppen körkörösen kell futni.

anymal0.jpg

A robotot úgy tesztelték, mintha járni tanuló kisgyerek lenne. Egyszerre csak egy mozgást figyeltek meg, majd megállapították, hogy milyen szinten képes kivitelezni azt, hogyan reagál utasításokra, mennyit tanul meg belőlük.

Miután lerúgták, meglökték vagy egyszerűen csak elesett, felállt. A mozdulatsor sikeres kivitelezéséhez a kutyaszerű robot a felállás minden lehetséges módját kipróbálta.

Egy négylábú robotnak ez az egyik legnehezebb teszt.

„A mozgásfeladathoz mindössze négy óra elég volt egy átlagos asztali számítógépen” – nyilatkozta a kutatást vezető Jemin Hwangbo.

A futáshoz lefuttattak egy szimulációt, és a mesterséges intelligencia, egy idegháló kitalálta, hogy ANYmal hogyan döntse meg saját csúcsteljesítményét, azaz gyorsabb mozogjon az addigi másodpercenként 1,5 méternél.

Az MI azt is kitalálta, hogyan fusson a robot anélkül, hogy elesne. Figyelemre méltó, hogy ezt a cselekvéssort (is) állatokhoz hasonlóan végzi el. Esés utáni feltápászkodás mellett azt is elsajátította, hogy, ha megbotlik, hogyan nyerje vissza az egyensúlyát.

Ezek a tanult adottságok kifejezetten hasznosak lesznek, ha például sziklás terepen kell közlekednie.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2514577786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása