Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Virtuális valóság: a jövő hivatala?

2019. február 06. - ferenck

A New York City székhelyű Glimpse Csoport a jövő munkahelyén dolgozik. Adatokat vizualizáló DataView VR szimulációjuk együttműködés-alapú munkakörnyezet, amely előbb-utóbb valódi irodákat helyettesíthet, illetve felszámolhatja, de legalábbis csökkentheti az ingázást.

A kutatók a virtuális valóság (virtual reality, VR), a mesterséges intelligencia (MI) és a kiterjesztett valóság (augmented reality, AR) kombinációjában látják a jövőt. A három technológiacsalád szintézise fejlettebb adatelemzést, bemutatókat, magasabb szintű együttműködést és gördülékenyebb munkafolyamot garantál.

vr_office0.jpg

Legalábbis a korábbi Morgan Stanley elemző, most a Glimpse Csoport pénzügyi igazgatója, Andy Maggio szerint.

„Mintha a Skype az Empire State Buildinggel találkozna” – jelentette ki Maggio.

Sokan tartózkodnának ugyanabban a térben, ahol a képernyőt vagy megosztanák egymással, vagy külön-külön képernyőkön dolgoznának. Az egyik virtuálisan elmerül a grafikonok világában, egy másik bemutatót készítene elő, a harmadik adatokat elemezne, és így tovább.

vr_office.jpg

A fizikai és költségkorlátok keretek közé szorítják a valódi munkahelyeket. A VR felszámolja ezeket a megszorításokat. Míg egy átlagos PC képernyő látószöge 25 fok, a VR-é az emberhez hasonló 110. A headsetek mára eljutottak arra a szintre, hogy a virtuális monitorok kényelmes munkakörnyezetet garantálnak, így pedig a felhasználó egy-kettő helyett annyival, olyan méretben és ott dolgozhat, ahol csak akar.

A DataView VR munkahelyén a teljesen mobil desktop gép többféle változatát hozzuk létre és mentjük le, aztán mindig a szituáció, téma, munkatárs, ügyfél stb. függvényében döntjük el, hogy pont melyiket használjuk – otthonról, vonaton, repülőgépen, mintha oda teleportálnánk magunkat, szemtől szemben kommunikálunk a világ másik felén tartózkodó munkatársunkkal, vagy az avatárjával, és közben még a pizsamáról sem kell öltöny-nyakkendőre váltanunk.

Lyron Bentovim, a Glimpse Csoport elnök-vezérigazgatója szerint a jövőben egyre több cég vásárol fizikai helyett virtuális hivatalt; skype, chat és e-mail helyett szimulált térben folynak majd az interakciók.

A DataView egyelőre 90 perces időtartamokra alkalmas, de a szoftver és a headsetek fejlődésével Maggio szerint hamarosan 40 órás teljes munkahetekre is használhatjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6114608488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása