Az NJSZT blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Mesterségesintelligencia-őrök Kína VIP börtönében

2019. április 05. - ferenck

Ha valamelyik rab meg akarna szökni a kínai Yancheng börtönből, jobban teszi, ha minél előbb próbálkozik. Az intézmény ugyanis többhónapos munka után hamarosan beüzemeli intelligens megfigyelőrendszerét, és az MI a bebörtönzöttek minden mozdulatát, még a cellákban töltött órákat is monitorozni fogja.

Szakértők szerint az új megoldással a szökés kvázi lehetetlen, másrészt viszont komoly negatív hatással lehet a rabok lelkére. A Yancheng intézményben ráadásul nem akárkik, hanem az ország legismertebb, leggazdagabb elítéltjei töltik büntetésüket.

kinai_borton.jpg

Egyfajta VIP börtön.

Az új rendszer személyeket állandóan nyomon követő kamera- és érzékelő-hálózatból áll. A kamerák és a szenzorok adatait mesterséges intelligencia dolgozza fel. Azonosítja minden egyes rab arcát, elemzi a mozdulataikat. Napi beszámolót készít róluk, és megjelöli, ha valakinél szokatlan viselkedésformákat észlel.

„A gép gyanúsnak tarthatja, ha például valamelyik rab egy ideig fel-alá járkál a cellában, és humán őr általi közeli megfigyelést, ellenőrzést javasolhat” – magyarázza Meng Qingbao, a projekt egyik vezetője.

kinai_borton0.jpg

Nem ez az első eset, amikor büntetés-végrehajtási intézetek vezetői „okossá” igyekeznek tenni létesítményüket. A Hongkongi hatóságok februárban jelentették be börtönöket biztonságosabbá tevő, a rabok biztonságára is ügyelő technológiák helyszíni implementálását.

A yanchengi rendszer valószínűleg ezt a célt is szolgálja. Ha a Meng példájában szereplő rab önpusztító szándéktól vezérelve jön-megy a cellában, cselekedete megjelölése és az őrök általi ellenőrzés megakadályozhatják ebben, azaz a rendszer nemcsak a szökések meghiúsításával foglalkozik, hanem a rabok mentális és fizikai egészségi állapotára is figyel.

Zhang Xuemin, a Pekingi Nemzeti Egyetem pszichológiaprofesszora szerint a rendszer „mindenképpen befolyásolni fogja” a rabok elmeállapotát. Ő nem pontosított, egy korábbi amerikai kutatás szerzői viszont igen: a folyamatos megfigyelés növelheti a stresszt, személyek szorongásszintjét, miközben csökken a másokba vetett bizalom.

A rabok mentális egészsége lenne az „intelligens” börtön ára?

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1214737745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

]{udarauszkasz 2019.04.06. 05:12:21

Fortress.
Erdekes,hogy mikozben sorra valosulnak meg a disztopikus scifik, az utopikus viziok egyre tavolabb kerulnek.

G.R.Reventlov 2019.04.06. 07:51:15

Van ehhez egy jó idézet, így hangzik:

„... the "system" of man's development and use of knowledge is regenerative. If a strong effort is made to improve that system, then the early results will facilitate subsequent phases of the effort, and so on, progressively, in an exponential crescendo. On the other hand, if intellectual processes and their technological bases are neglected, then goals that could have been achieved will remain remote, and proponents of their achievement will find it difficult to disprove charges of irresponsibility and autism.”

Szerintem halál pontos a mai helyzetre. Aki tudja kitől származik és főleg: mikor írta, az már jó úton jár az utópia/disztópia probléma okának megértéséhez. Ez nem árt akkor, ha az utat nézzük "jelenből a jövőbe"...

TarVez 2019.04.06. 09:14:06

Igen, egyetértek Kudarauszkasszal, egészen ijesztő ez az irány.