Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

VR headsetek: agy-komputer interfészek?

2019. április 18. - ferenck

A virtuális valóság (Virtual Reality, VR) headsetek („sisakok”) már most vannak annyira jók, hogy a felhasználó fülével, szemével – és agyával is – elhitetik: egy másik világban jár.

De ez csak egy közbülső állomás, mert hamarosan képesek lehetünk ezekben a világokban pusztán gondolati úton navigálni.

A játék- és headset-fejlesztő Valve pszichológusa, Mike Ambinder szerint a közeljövőben a „sisakok” agy-számítógép interfészekkel (Brain-Computer Interface, BCI) bővülnek.

vr_headset.jpg

Az elképzelés lényege, hogy már meglévő VR headseteket inváziv beavatkozást nem igénylő elektroenkefalogram (EEG – az idegsejtek elektromos aktivitását valósidőben mérő eszköz) szenzorokkal egészítenek ki.

Az EEG-olvasók detektálják, majd adatpontokká alakítják az agyban tüzelő elektromos jelzéseket. Az adatok elemzésével játéktervezők úgy dolgozhatnak ki játékokat, hogy azok a felhasználó hangulatának megfelelően reagáljanak – másként, ha izgatottak, ha boldogok, vagy ha csalódottak stb. vagyunk.

vr_headset0.jpg

„Gondoljunk az alkalmazkodó ellenségekre. Milyen állatok ellen szeretünk játszani? Ha ismerjük a választ, sokkal jobban töltjük el az időnket, kevesebbet unatkozunk” – magyarázza Ambinder.

A játékdesign szinte tökéletesen a VR headsetet viselő személyre szabható, sőt, ideális virtuális világbeli reprezentációnkat is megalkothatják. Avatárunk egy-egy az egyben leutánozza aktuális hangulatunkat, elmeállapotunkat.

„Hirtelen meg tudjuk állapítani, hogy a felhasználó hogyan reagál különböző elemekre. Apró változtatásokat eszközölünk, hogy nagy változásokká váljanak” – folytatja a pszichológus.

Már most is több cég próbálkozik az agyból érkező jelzések összegyűjtésével, elemzésükkel pedig a játékélményen javítanának.

A Neurable startup olcsó headsetekbe épített agy-számítógép interfészeket tesztel. Céljuk „agyunk természetes kibővítése, az emberi elme gazdagítása új lehetőségekkel.”

Egyelőre azonban még távol vagyunk a tökéletes BCI-ktől. Egészségügyi használatra alkalmas EEG-knek is nagymennyiségű zajjal kell megküzdeniük, a szélesebb körű fogyasztásra szánt, nem inváziv eljárással a koponyára került szerkezeteknek pedig még zajosabb környezetben kell elboldogulniuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1214766116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása