Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Kétmagos sejtszámítógép

2019. április 25. - ferenck

A szintetikus biológia egyik régi célja gén-megnyilvánulások digitális modellen alapuló gén-kapcsolásokkal történő irányítása. Digitális komputerek esetében logikai kapuk dolgozzál fel a bemenő jeleket, és az áramkörök csak akkor lépnek működésbe és generálnak például C kimenő jelet, ha az A és B bemenő jel szimultán jelen van.

Biotechnológusok többször próbálkoztak fehérjegének sejten belüli ki- és bekapcsolásán alapuló hasonló áramkörökkel. Az eddigi eredmények nem túl bíztatóak, mert ezek az áramkörök nem rugalmasak, csak nagyon egyszerű programozással működnek, egyszerre csak egy bemenő jelet tudnak (lassan) feldolgozni.

eth_zurich.jpg

Bonyolultabb számítási feladatok sejten belüli megoldása kizárólag speciális feltételek mellett lehetséges, de az eredmények így is bizonytalanok, azaz ezek a sejtszámítógépek egyelőre megbízhatatlanok, és sajnos gyakran csődöt mondanak.

A digitális áramkörök másodpercenkénti többmilliárd utasítást képesek végrehajtani, a sejtek viszont maximum csak 100 ezer inputot dolgoznak fel. A rájuk épülő sejtszámítógépek viszont még meg sem közelítették az emberi sejt metabolikus számítási képességeit.

eth_zurich0.jpg

Egy új fejlesztéssel változhat a helyzet.

A Zürichi Svájci Szövetségi Technológiai Intézet (ETH Zürich) kutatói emberi sejtekbe integráltak a CRISPR-Cas9 genomszerkesztő rendszeren alapuló két processzormagot.

A processzor magja a Cas9 fehérje speciális változata, a bemenő jelek pedig RNS molekulák. A processzor annyi inputjelzést képes feldolgozni, amennyit óhajtunk. Az inputra adott válaszként a CPU szabályozza egy speciális gén megnyilvánulását, majd a gént fehérjévé alakítja.  

A fejlesztés szignifikáns előrelépés a hatékony és rugalmas bioszámítógépek felé vezető úton. A módszerrel két inputból és két outputból álló, méretezhető áramkörök programozhatók emberi sejtekben.

A sejtkomputer biológiai jelzéseket deríthet és dolgozhat fel az emberi testben, majd válaszolhat rájuk. A sejt két pontosan programozott CPU-val bemenő jelekként értelmez két különféle biomarkert.

A kutatók következő lépésben többmagos számítógép-szerkezetet akarnak sejtbe integrálni. Az új gép értelemszerűen még nagyobb számítási kapacitással fog rendelkezni, mint a mostani kétmagos szerkezet.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1214783310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása