Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Megleckéztetik a Sötét Webet?

2019. május 10. - ferenck

Az FBI bejelentette, hogy lefoglalta a Deep Dot Web hírportál sötét webes (dark web) indexét. Az oldalról linkek mutattak a dark web piactereire, és az ottani honlapját szintén leállították.

Maga a sötét hálózat nagyjából ugyanolyan, mint a „felszíni web.”

darkweb.jpg

A zárt, meghívásos alapon működő párhuzamos hálózat, a dark net vagy dark web már évek óta létezik. A nagy keresők és az internetet megfigyelő szervezetek látóterén kívüli közegben mindent szabad. Eredetileg (elnyomó) politikai rendszerekben történő titkos kommunikációra hozták létre, de az évek múlásával egyéb, köztük illegális tevékenységekre (hamis okmányok, drogok, fegyverek, különféle szolgáltatások stb. adásvételére) szintén használják. A hálózatra keresőmotort is fejlesztettek, a grafikus megjelenésében a Google-keresőre emlékeztető Grams 2014-ben debütált.

A dark webről közben kiderült, hogy talán nem is annyira anonim, mint gondoljuk; hackerek és kémek már lerántották a leplet a hálózat egyes titkairól, például a Tor böngészőről.

darkweb0.jpg

Az ismert internet és „sötét” párja közti különbség, hogy az utóbbi honlapjai nem érhetők el hagyományos webes böngészőkből. Első körben speciális szoftvert, például a Tort kell letölteni ahhoz, hogy bárki hozzáférjen a titkosított hálózat honlapjaihoz.

A titkosítással a felhasználókat újabb „névtelenség-réteg” védi, amellyel a dark web kifejezetten népszerű lett bűnözői körökben.

Az FBI bejelentése néhány nappal azt követően történt, hogy a bűnüldöző szervek Franciaországban, Németországban, Hollandiában, Izraelben és Brazíliában őrizetbe vettek a dark web piactereire anyagiak ellenében ügyfeleket küldő személyeket.

Nemzetközi összefogással a sötét hálózat két piacterét is lekapcsolták: a Walhalla néven is ismert Silkkittie-t és a második legnagyobbat, a Wall Street Marketet.

„Technikai lehetőségeink és a nemzetközi bűnüldözésben érintett partnereinkkel való együttműködés növelésével igyekszünk lépést tartani a sötét web kifinomult módszereket használó szereplőivel. Hiába bujkálnak az internet legrejtettebb bugyraiban, ezek az esetek is bizonyítják, hogy bárhol elkaphatjuk őket” – nyilatkozta Nick Hanna amerikai államügyész.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4114816664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása