Az NJSZT blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Megleckéztetik a Sötét Webet?

2019. május 10. - ferenck

Az FBI bejelentette, hogy lefoglalta a Deep Dot Web hírportál sötét webes (dark web) indexét. Az oldalról linkek mutattak a dark web piactereire, és az ottani honlapját szintén leállították.

Maga a sötét hálózat nagyjából ugyanolyan, mint a „felszíni web.”

darkweb.jpg

A zárt, meghívásos alapon működő párhuzamos hálózat, a dark net vagy dark web már évek óta létezik. A nagy keresők és az internetet megfigyelő szervezetek látóterén kívüli közegben mindent szabad. Eredetileg (elnyomó) politikai rendszerekben történő titkos kommunikációra hozták létre, de az évek múlásával egyéb, köztük illegális tevékenységekre (hamis okmányok, drogok, fegyverek, különféle szolgáltatások stb. adásvételére) szintén használják. A hálózatra keresőmotort is fejlesztettek, a grafikus megjelenésében a Google-keresőre emlékeztető Grams 2014-ben debütált.

A dark webről közben kiderült, hogy talán nem is annyira anonim, mint gondoljuk; hackerek és kémek már lerántották a leplet a hálózat egyes titkairól, például a Tor böngészőről.

darkweb0.jpg

Az ismert internet és „sötét” párja közti különbség, hogy az utóbbi honlapjai nem érhetők el hagyományos webes böngészőkből. Első körben speciális szoftvert, például a Tort kell letölteni ahhoz, hogy bárki hozzáférjen a titkosított hálózat honlapjaihoz.

A titkosítással a felhasználókat újabb „névtelenség-réteg” védi, amellyel a dark web kifejezetten népszerű lett bűnözői körökben.

Az FBI bejelentése néhány nappal azt követően történt, hogy a bűnüldöző szervek Franciaországban, Németországban, Hollandiában, Izraelben és Brazíliában őrizetbe vettek a dark web piactereire anyagiak ellenében ügyfeleket küldő személyeket.

Nemzetközi összefogással a sötét hálózat két piacterét is lekapcsolták: a Walhalla néven is ismert Silkkittie-t és a második legnagyobbat, a Wall Street Marketet.

„Technikai lehetőségeink és a nemzetközi bűnüldözésben érintett partnereinkkel való együttműködés növelésével igyekszünk lépést tartani a sötét web kifinomult módszereket használó szereplőivel. Hiába bujkálnak az internet legrejtettebb bugyraiban, ezek az esetek is bizonyítják, hogy bárhol elkaphatjuk őket” – nyilatkozta Nick Hanna amerikai államügyész.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5714816664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2019.05.11. 18:38:13

Ez oda fog vezetni, hogy azok az országok, amik sok pénzt keresnek azzal, hogy offshore paradicsomok, meg adóparadicsomok, meg nincs velük kiadatási egyezmény, be fognak lépni a dark web eltűrő üzletbe is és a jövőben náluk fognak háborítatlanul működni tovább ezek a szerverek.

Körömcsiga 2019.05.11. 23:17:03

@steery: Ez nem ilyen egyszerű, mert ha nem érhetőek el más országokból a szerverek (márpedig ezt a legegyszerűbb megoldani), akkor azok olyanok mintha nem is lennének.

Khonsu 2019.05.11. 23:43:38

@Körömcsiga: Akik a dark webet használják, azok tudják, hogy hogyan lehet ezeket a korlátozásokat megkerülni.

Labasmaz 2019.05.12. 07:48:42

A másik, hogy most kifotak két szervert, OK. De ez kb. annyi a Dark Webnek, mintha mondjuk leállítanának valami nagyobb webshopokból kettőt a normál weben.

Egyes becslések szerint amúgy a Dark Web jelenleg az Internet 2/3-át képviseli, mások szerint alig 10-15% az, amit az átlagos felhasználó "nyílt" Internetként lát...

szepipiktor 2019.05.12. 08:50:31

Nem igazán értem a posztot.
A dark web volt, van és lesz. Nem fogja senki sem korlátozni vagy megszüntetni.
Amiről szó van, az az illegális tevékenységek, de ezt meg eddig is vizsgálták, figyelték a hatóságok.
Semmi olyan nem fog onnan eltűnni, ami hasznos, de nem jelnehet meg a nyilt weben.
Ja, kábszervonal? fegyvervonal? terrorizmus? Igen, szedjék össze őket!

steery 2019.05.12. 11:59:19

@Körömcsiga: Biztos voltam benne, hogy valaki fölveti ezt a lehetőséget. Csakhogy nem ilyen egyszerű a dolog. Egyrészt mert "elvágni" csak a kábeles összeköttetéseket lehet, viszont van rádiós (mobil) internet is. És javáben épül több független, globális, olcsó, meg ingyenes internet műholdhálózat is. Ma már bárki összedobhat egy kommunikációs műholdat és olcsón felküldheti. Magáncégek is. Aztán ezen keresztül bárhová mehetnek az adatok, mert földi állomásokat könnyű telepíteni és szükség esetén mozgatni, hogy ne tudják őket bemérni. Van a világon egy csomó ingyenes wifi pont, amiken át fel lehet lépni a hálózatra és egyre nagyobb lesz a sávszélesség. Az IP címeket simán lehet manipulálni, a titkosított kommunikációt pedig bele lehet rejteni nem titkosított adatfolyamokba, hogy még nehezebb legyen kiszűrni (steganográfia). Szóval rengeteg megoldás létezik és képtelenség ezeket mind letiltani, ellenőrizni, mert túl nagy a hálózat, túl sok az adat és túl nagy kapacitást kötne le a globális lehallgatás. Már az NSA sem győzi lehallgatni a világot, ezért ők is a számukra fontos célpontokra koncentrálnak.

Átmeneti sikereket elérhetnek a rendőrök, de hosszú távon a technikai fejlődés miatt mindig alul fognak maradni ebben a reménytelen küzdelemben. Arról az apróságról nem beszélve, hogy tuti, hogy a világ összes titkosszolgálata és kémszervezete aktívan használja is a darkwebet, a saját sötét ügyleteinek intézésére, ügyesen elvegyülve a bűnözők közt vagy velük végeztetve el a piszkos munkákat. Szóval nem érdekük felszámolni az egészet, csak a konkurenciájukat, az ellenfeleket.

droid_ 2019.05.12. 12:30:13

@Labasmaz: szerintem kevered a pornoval :)

Szelid sunmalac 2019.05.12. 14:18:25

Nem ertem a dolgot. Eleve a sima nethez is alternativ dns suolgaltatot hasznalok, megvaltoztatott mac cimet, dupla vpn-t, protonmailt es duckduckgo-t. Deep webhez meginkabb. Lenyomtak az egyik piac szerveret? EEEEES? Hetekkel ezelott ki lett adva tobbtucat tukorcim, raadasul a vevok es eladok is konnyitve regisztralhattak mas piacokra. A lekapcsolt oldalak tulajdonosai mar reg elore tudtak hogy figyelik oket es mit terveznek...raadasul ok jellemzoen pont nem terjesztenek, csak szolglatatnak. Megis mit gondolsz, mi valtozott most? Elarulom: a sok felhasznalo megkeverte es masik penztarcara mentte a kriptovalutait es mashol kolti. Ennyi tortent

halaloszto 2019.05.12. 17:54:19

@Körömcsiga: olvass utána annak, hogy mi az hogy dark web. Pont hogy azt a nehéz megoldani, hogy ne lehessen elérni.