Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Kvantumvászonra „festették” a világ legkisebb Mona Lisáját

2019. május 23. - ferenck

Az ausztrál Queensland Egyetem fizikusai a Mona Lisát, Van Gogh Csillagos éjét és tucatnyi más remekművet emberi haj vastagságú kvantumvásznakon alkották újra.

A képeket foltnyi gázállapotú kvantumanyagra, az úgynevezett Bose-Einstein kondenzátumra vetítették ki, és fényképezték le.

monalisa1.jpg

A projekt különlegessége, hogy teljesen más céllal indult, ugyanis folyadékok áramlásának megoldatlan titkaira szerettek volna fényt deríteni. A mikroszkopikus kvantumvilágot vizsgálva igyekeztek új technológiákat kidolgozni, aztán a kutatások hirtelen más irányt vettek.

„Nem gondoltunk rá, és csak úgy jött, majd hirtelen létrehoztunk néhányat a világ legkisebb remekművei közül” – magyarázza a kutatást vezető Tyler Neely.

monalisa0.jpg

A rubídium-atomokból készült gázt az abszolút nulla fok (-273,15 Celsius-fok) körüli hőmérsékletre, a lehető leghidegebbre hűtötték. Mivel túl híg volt, gáz halmazállapotú kvantumanyag foltjaként, pöttyként működött.

Az adott képet lézerrel megvilágított kivetítőre tették, de a túl nagy méretet eredményező kivetítés helyett, mikroszkópon keresztül lekicsinyítették. A fény kb. 100 mikron széles területen, a kvantumanyagon jelenítette meg a festményt. (100 mikron többé-kevésbé azonos a 17 és 181 mikron szélesség közé eső emberi hajjal.)

monalisa.jpg

Az eredeti kép fekete-fehér volt, amelyhez vörös, kék és zöld fényképeket készítettek, majd a színeket számítógépen dolgozták ki. Az emberi szemmel alig látható képek egy-egy pixele csak kb. 50 atomot jelenít meg.

„Van Gogh Csillagos éje volt az egyik első kép, de hamarosan újabb világhírű festményeket és fotókat, sőt, saját magunkról készült fényképeket is újraalkottunk” – nyilatkozta Neely.

A kutatók megdöbbentek a végeredménytől, véleményük szerint képeik meggyőzően szemléltetik a kvantumanyagokban rejlő lehetőségeket, elsősorban azt, hogy alkalmasak műtárgyak alkotására.

„Ezek a képek ugyan elragadóak, de a következő lépésben a médium kreatív használatának bővítésével fogunk foglalkozni. Egy művésszel akarunk együttműködni, hogy a technológia segítségével innovatív látomást valósítsunk meg” – összegez Neely.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8714839540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása