Az NJSZT blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Az emberi elmében olvas egy új kínai chip

2019. június 07. - ferenck

Az agy-számítógép interfészek (brain-computer interfaces, BCI), mint nevük is sugallja, az emberi agy és a számítógép között próbálnak közvetlen, mozgás és szóbeli utasítások nélkül kommunikációs kapcsolatot teremteni.

A kommunikáció az agyhullámokon alapul.

Az új eszközök lényegében a sci-fi irodalomból és filmekből ismert gondolatolvasást hivatottak megvalósítani, és az utóbbi években a technológia látványosan fejlődött. Egyes mai BCI-k gondolatokat hallható mondatokká alakítanak, mások lehetővé teszik, hogy a felhasználó a kéz kiiktatásával, közvetlenül az agyával játsszon.

china_1.jpg

A technológia azonban távol van még a mainstreammé válástól. Egy friss kínai fejlesztés, egy számítógépes chip változtathat a helyzeten, és akár tömegesen is használhatnak BCI megoldásokat.

A Tienjin Egyetem és a China Electronics Corporation közös munkáját, az Agybeszélő (Brain Talker) chipet kifejezetten agy-számítógép kommunikációra találták ki.

china0_1.jpg

„Az agy által továbbított és feldolgozott jelek elmerülnek a háttérzajokban. A BC3, az Agy-Számítógép Kodek Chip meg tud különböztetni kis elektromos jelzéseket, az információt eredményesen dekódolja, amellyel felgyorsítja és pontosabbá teszi a BCI-ket” – nyilatkozta Ming Dong, az egyik fejlesztő.

A kódoló/dekódoló kifejezésre utaló kodek (angolul codec) adatot vagy jelfolyamot kódolt formátummá átalakító, és ezt a formátumot is dekódoló eszköz vagy program.

A kutató szerint chipjükkel a technológia kiléphet a laboratóriumok zárt, kísérleti világából, és fősodorrá válhat.

„A BCI-k jövője ígéretes. Az Agybeszélő előrébb viszi a technikát, és a fejlődéssel lehetővé válnak a magunkon egyszerűbben viselhető, hordozhatóbb eszközök. Ezek az eszközök a nyilvánosság számára is hozzáférhetők lesznek” – összegez Ming Dong.

Chong Longlong, a China Electronics Corporation tudósa szerint még sokat kell javítaniuk a chip teljesítményén, mielőtt sor kerülhet az első nagyobb léptékű alkalmazásokra. A következő területeken terjedhet el: orvosi kezelések, oktatás, otthonok, játékok.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9114881726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2019.06.08. 18:52:27

Ha ez igaz és nem költői túlzás, akkor ez a technológia kb. utoljára fog elterjedni az orvoslás, oktatás, játékok és otthoni alkalmazások területén. Majd úgy 10-20 év múlva. Előtte a titkosszolgálatok, a hadsereg, majd a rendőrség, határőrség, űrhivatal, légiforgalmisok, hajósok és a különféle fontos iparágak (fejlesztők, programozók, robotika) fogják használni. Vagy már használják is, csak még nem dicsekszenek vele.
Közben a technológia sokat fog finomodni. A vége az lesz, hogy egy porszemnyi nanochipet ültetnek be az emberek fejébe, hogy állandóan online legyenek és sehová se bújhassanak el a Nagyon Nagy Testvér elől. És a Nagy Tűzfal mögött végre beköszönt a totális gondolatrendőrség régóta vágyott világa, amikor másfél milliárd kis kínai lesz engedelmes rabszolgája az egész hóbelevancot távirányító mesterséges intelligenciának, ami rajtuk keresztül valósítja meg akaratát és igázza le az egész világot.
Hurrá. :-(

májnémiz nobádi 2019.06.08. 20:10:45

Aha, na ez az. Amit sohasem sikerült megértenem a Mátrixban, hogy nem bukott le azonnal Neo... Sőt! Egyáltalán, hogy juthatott el a szellemi fejlődése során, hogy lázadó forradalmár lehessen. Hiszen már gyerekkorában kikellett volna szűrni és beavatkozni, hogy ne okozhasson gondot felnőttként. És különben is, minek ez a strapa a virtuális világgal. Elég lenne csak valami rózsaszín kóma. Az emberi testek úgy is elég áramot termelnének. De aszt hiszem, nemsokára megtudjuk a választ. Legálább is a kinai testvéreink keményen dolgoznak rajta........

]{udarauszkasz 2019.06.08. 21:08:25

Amig csak kozvetlenul az agy fole epitve, kis tavolsagbol csak olvasni kepes az agyhullamokat, addig meg rendben van.
Ha viszont felduplex, esetleg duplex kapcsolatot tud letrehozni az aggyal, ill. mindezek nagyobb tavolsagokrol is mukodnek majd, na, majd akkor kezdhetunk aggodni.
De elotte megyek alukoho, es alufolia reszvenyeket venni:D

Tibor Hárosi 2019.06.08. 23:06:17

Az a technológia ami itt jövőbelinek tünik (tüntetik fel) az már több évtizede a múlt. Ha beütitek a keresőbe az "electronic mind control, electronic harassment, electronic gang stalking, targeted individual, mind control, neurowepon, V2k, (voice to skull), brain implant, 5G, project blue beam" stb. stb. keresőszavakat, akkor kiderül, hogy több ezer olyan ember van a Világon, aki tudja, hogy ezeket a technológiákat alkalmazzák rajta és több tízezer (százezer, millió)) olyan van, akin alkalmazzák, de nem tud róla.

Khonsu 2019.06.09. 12:12:59

@steery:

"Előtte a titkosszolgálatok, a hadsereg, majd a rendőrség, határőrség, űrhivatal, légiforgalmisok, hajósok és a különféle fontos iparágak (fejlesztők, programozók, robotika) fogják használni. Vagy már használják is, csak még nem dicsekszenek vele."

Már használják, és nem is titkolják, de azok az eszközök nagyon drágák. Ennek a fejlesztésnek pont az az előnye, hogy elég olcsó ahhoz, hogy polgári használatban is elterjedhessen.

Remélhetőleg a nem túl távoli jövőben eljutunk odáig is, hogy digitalizálhassuk és számítógépre tölthessük a tudatunkat (bár az már picit bonyolultabb, ahhoz közvetlen agyi összeköttetés kell). Ez amellett, hogy gyakorlatilag örök életet jelentene az egyetlen esélyünk, hogy tartani tudjuk a lépést az AI-el.

sakkosfx 2019.06.09. 13:04:34

Lenne ennek jó oldala is! A világ leghatalmasabbjait is igazmondásra lehetne kényszerittení és a válasz alapján kihúzni a névsorból! Vajon ma hány politikus akadna fenn a rostán? És nem csak a magyarra gondoltam, hanem világszerte!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.06.09. 14:05:49

abszolút felszínes cikk. régóta van már agyhullámokon alapuló interface. az áttörést itt nem valami chip éri el, ha eléri, hanem az a mesterséges intelligencia, amely megtanulja, hogy az ember agyhullámait hogy kell dekódolni. ez nem hardvare probléma. a cikk idiótaság.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.06.09. 14:08:27

@steery: nem, nyuszókám, ugyanis a technológiában a legnagyobb probléma az, hogy hogyan dekódolják az agyhullámokat, egyelőre ott tartunk, hogy általában semmi köze nincs a mért jeleknek a gondolatokhoz, vagy nem lehet értelmezni őket. az illető személy kooperációja nélkül fog a legkevésbé sikerülni ez. azaz a titkosszolgálatban lesz a legkevésbé alkalmazható a dolog.

TheSaurus 2019.06.09. 15:01:36

Végre lesz "rövid út".
(Zsoldos Péter: Ellenpont)

midnight coder 2019.06.09. 15:47:49

@math0: Az áttörést az jelenti, hogy az ehhez szükséges elektronika nem egy Tesla ára lesz, hanem egy hamburgeré. Amúgy ez annyira valóban nem nagy áttörés. Kiválthatja esetleg az egeret és a billentyûzetet. Az áttörés az lenne, ha a tudatot lehetne bõvíteni elektronikával, Pl. bedugsz egy chipet a füled mögé és megtanultál egy nyelvet, mint a Neuromance-ban. Na, ettõl viszont fényévekre vagyunk.

midnight coder 2019.06.09. 15:50:31

@Khonsu: "Ez amellett, hogy gyakorlatilag örök életet jelentene az egyetlen esélyünk, hogy tartani tudjuk a lépést az AI-el"

Már miért jelentene örök életet ? Ha ma meg kell halnod, az mennyiben jobb neked hogy de két hét múlva újra éled a tudatod egy számítógépben ?

Khonsu 2019.06.09. 16:55:53

@midnight coder:

Nem ilyen "újraéledésként" képzelem el a megvalósítását, attól tényleg nem lenne jobb, arra nem adnának pénzt. Nyilván úgy lenne értelme, ha működő, "live" tudatot tudnának áttölteni. Végig tudatánál lenne az alany, és menet közben "kicserélnék a hardvert" a tudat alatt.

Ezt úgy képzelem el, hogy vagy összekötik az agyat egy olyan számítógéppel, melyre képes az aggyal egy hibrid rendszerként működni, majd némi így eltöltött idő után az agyar "kikapcsolják" és reménykednek, hogy a tudat kellő mértékben megőrződött és működik tovább a gépen. Vagy a másik lehetőség, hogy az agyba épített implantátumokkal lépésenként helyettesítik a biológiai szövetet, aminek a vége egy 100%-ig gépi agy lenne.

Esetleg még úgy lehetne trükközni, ha álmunkban történne meg a feltöltés, és már gépként ébrednénk, de ez már nagyon sci-fi. Akárhogy is oldják meg, már eléggé benne van a levegőben a dolog. Optimistábbak azt mondják, hogy akár a következő évtized végére meg lehet a technológia hozzá.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.06.09. 18:20:53

@midnight coder: idióta vagy, nem fogod fel a dolgot.

1) a jelenlegi technológia ott tart, és elméletileg, kutatási szinten tart ott, hogy iszonyat nehezen be lehet tanítani egy rendszert és egy embert arra, hogy egy egérkurzort mozgasson. ez tényleg nem jó semmire, igazából ingyen se lenne jó semmire, mert túl körülményes.

2) van egy olyan elképzelés, hogy a gondolatokat így lehetne olvasni, azaz ezt a teljes kommentet három másodperc alatt olvasná ki a fejemből a készülék. ez viszont elméletileg nem működik

ergo az, hogy mennyibe kerül a hardver, az a jó édes kurva anyádat sem érdekli, mert nincs olyan alkalmazás, amelynél ezen múlna a dolog

felfogod, te idióta?! mikor fogod már végre fel, hogy te kurvára hülye vagy, és nem kéne égetned magadat a blogoszférában?!

steery 2019.06.09. 19:08:32

@Khonsu: Az olcsóság relatív dolog. A Moore törvény itt is áll: minden egyre kisebb, gyorsabb, nagyobb teljesítményű és olcsóbb lesz.
@math0: Nem a vallatási, gondolat lehallgatási technikákra gondoltam, hanem a titkos ügynökök közti rejtett agyi kapcsolatról, amivel összehangolják a tevékenységüket.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.06.09. 22:35:10

@steery: teljesen irreális alkalmazás. a legnehezebben megvalósítható, és tökéletesen felesleges.

steery 2019.06.10. 11:11:49

@math0: Oké. Mondja ezt egy igazi titkos ügynök, aki már ilyen technológiát használ, de nagyon nem akarja bevallani. :-D

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.06.10. 21:31:30

@steery: nem, paranoiás elmebetegkém, ezt egy olyan szakértő mondja, aki a technikai kérdésben szakértő, de a titkos-ügynökséghez nincs köze. te nagyon beteg vagy, nagyon selejtes.

ColT · http://kilatasgaleria.blog.hu/ 2019.06.24. 11:16:40

Úgy tűnik, kiválóan meg lehetett vezetni laikusokat egy marketingszöveggel.
Persze, ha az egyész világkutat agyműködés témában, akkor majd a gonosz kis kínaiak egymaguk megfejtik, és miniatürizálják egy chipre az egészagyi kommunikációhoz szükséges cuccot...
Jelenleg az emberiség egyáltalán nem érti az emberi agy működését, annak pontos ismerete nélkül meg semmilyen méretben nem lehet olyan interface-t építeni, ami értelmezi az agyhullámaidat.
Nagyon felszínes, és hatásvadász lett ez a post is, konkrétumok nélkül.

ColT · http://kilatasgaleria.blog.hu/ 2019.06.24. 11:19:22

Nem mellesleg, az "elmében olvasás" menne talán egy szokásosnál pontosabb-több sávú eeg-vel is,csak ugye azt értelmezni is tudni kéne.