Az NJSZT blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Megmondja az MI, hogyan készítsünk pizzát

2019. június 25. - ferenck

A sütés-főzéshez türelem, gyakorlat és persze ügyesség kell. Kérdés, hogy gépek képesek lesznek-e valaha is szert tenni hivatásos chefek évek alatt elsajátított szakértelmére?

Az MIT (Massachusetts Institute of Technology) új kutatása szerint talán igen.

pizza_mi.jpg

Erről számolnak be a frissen publikált „Hogyan csináljunk pizzát: megtanulni egy kompozíciós rétegalapú GAN modellt” tanulmányban. Elmagyarázzák, hogy az ételről készült mindösszesen egy darab kép hogyan alakítható át a tennivalókat lépésről lépésre megmutató receptté. A PizzaGAN projektet megalapozó változást gépi tanulással kivitelezték. (A GAN a „generatív ellenséges hálózatot” – generative adversarial network rövidíti.)

A mélytanuló (deep learning) modellt a sütés-főzés különféle aspektusainak (összetevők hozzáadása, melegítés stb.) felismerésével tanították meg a pizza-készítésre. Így képes az ételről látott egyetlen képet szétszedni, az összetevőket vagy rétegeket elválasztani egymástól, a szekvenciáknak tekintett rétegeket sorrendbe rakni – mintha modulok lennének –, majd recept formájában újraalkotni az egészet.

pizza_mi0.jpg

Egy pizzához meg kell sodorni a kelt tésztát, mártást, sajtot kell hozzáadni, majd rá kell tenni a különböző összetevőket. Mivel mindegyik feladat bonyolult, az étel látványa folyamatosan változik, így minden egyes lépés bekerül az ideghálóba. A gép dolga felismerni, és a végtermékhez kapcsolni ezeket a folyamatokat.

Az első adatsor kb. 5500, clipart stílusban létrehozott szintetikus képből állt. A clipart, egyszerű tárgyak közérthető megjelenítésének bevett grafikai módszere, lehetővé tette a különféle feltétek stb. elkülönítését az alapképtől.

A szintetikus képek után a webről összegyűjtött 9213 valódi következett. Összesen 12 feltétet (sonka-, brokkoli-, kukorica-, bazsalikom-, gomba-, olajbogyó- és rukkola-képeket) adtak az adatsorhoz, majd jöhetett a tesztkép, amelyen a modell elsőként a feltéteket detektálta, aztán előrejelezte a sorrendjüket. Sikeresen járt el, mert a bejövő (input) képből megcsinálta a receptet (output).

Az MI meglepően jól, szinte hibátlanul teljesített az eddigi teszteken.

A kutatási eredmények, túlmutatnak a pizzán, gasztronómián. Ez a mesterséges intelligencia a jövőben más területeken, például divattervező-segédként is „munkára fogható.”

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5514904414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arabok balrol 2019.06.26. 03:07:53

"Az MI meglepően jól, szinte hibátlanul teljesített az eddigi teszteken."

Epp csak pizzat nem sutott.

szepipiktor 2019.06.26. 06:41:38

A trendi blogger, jutuber, gamer generáció számára elég egyszerű a MI...
Ha egy évre visszamenően megnézzük ezeket az írásokat, gyakorlatilag nem találunk bennük olyan témát, ami az MI valódi jelentőségéről írna. Van itt pizzasütés, van már a skynet támadás előrevetítése, de a lényeg nincs. Hiszen ahhoz reál ismeretere lenne szükség.
Az ételek elkészítését a normális, egészséges emberek a szüleiktől, a nagymamától tanulják meg gyerekkorukban.
Igaz ma MI-nek nevezik a bloggerek a több mint 10 éve létező okosotthonokat is...

Haibane 2019.06.26. 07:38:56

"idegháló", "ellenséges hálózat" <- ezeket a szerencsétlen fordításokat ki találja ki?

A szerzõ nem tudja az MI és a gépi tanulás közötti különbséget, vagy szándékosan kever?

felső határ nincs 2019.06.26. 10:08:29

szerzo gondolom muvelodesszervezo hallgato a CEUn, mert a temahoz eleg ostoba

Frh 2019.06.26. 12:46:46

MI egyelőre nincs és belátható időn belül nem is lesz. Mert az gondolkodó gépet jelent, olyan meg nincs jelenleg. Automata van és a betáplált programsorokat alkalmazó gép van. Egy számológépet ne tévesszünk össze egy MI-vel!

inyesmester 2019.06.26. 15:57:32

Elképesztően nehéz valós, jó minőségű adatokhoz jutni.Így természetesen, az adatok tömegétől minőséget váró próbálkozások eleve kudarcra vannak ítélve. Ismerve a neten fellelhető receptek minőségét, valószínűleg 9200 hibás és 13 jól elkészített pizza képéből indultak ki, így garantálva előre az eredménytelenséget.

Larry Silverstein 2019.06.26. 17:20:24

@inyesmester: felkopik az allad, ha robobtizalnak, mi, kis hamis?