Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Feje tetejére állíthatja az online pókeripart a Facebook új MI-je

2019. július 16. - ferenck

A Carnegie Mellon Egyetem (CMU) és a Facebook mesterségesintelligencia-technikákat használva, közösen dolgozott ki hat profi játékost hibátlanul átverő – jól blöffölő – algoritmust. A közösségi pókerek legnépszerűbb változatában, a Texas Hold’emben korábban mindegyikük több mint egymillió dollárt nyert.

Pluribus, az új MI 5 ezer leosztást játszott velük és folyamatosan nyert. Egy másik teszten 13 profival mérkőzött meg, 10 ezer leosztásban, és ismét diadalmaskodott. Meglepő stratégiákat alkalmazott, és úgy blöffölt, mint egy rutinos hivatásos versenyző.

poker.jpg

Az algoritmus olyan jól sikerült, hogy a fejlesztők eldöntötték: kódját nem teszik közkinccsé, mert alaposan megkopasztaná az online pókercégeket, túl veszélyes lenne számukra.

„Általában kitaláljuk az ellenfél gyenge pontjait, de neki nincs. Az MI annyira erős volt, hogy semmilyen fogást nem találtunk rajta” – nyilatkozta Jason Lee, az egyik versenyző.

A sakk és a go a mesterségesintelligencia-fejlődés mérésének szabványává vált, de ezekben és az MI diadalát hozó más játékokban, általában ketten vesznek részt, így az ellenfél lépéseit könnyű látni. A sok-résztvevős pókerben viszont még a lapokat sem lehet.

poker0.jpg

„Döbbenetes. Nem gondoltam, hogy ilyen eredményt ér el, csak egy éve kezdtem el hinni benne” – jelentette ki a 2017-ben kétszemélyes játékban sikeres póker MI-t jegyző Tuomas Sandholm, az egyik fejlesztő. (A kétszemélyes változatban egyetlen optimális stratégia létezik, a többszemélyesben egyelőre nem bizonyított ilyen stratégia létezése.)

Sandholm és társa, Noam Brown a minden egyes kijátszott lappal járó lehetséges cseréken alapuló technikát dolgozott ki, és így az MI-nek nem kell az összes játékos leosztásonkénti összes lehetséges stratégiáját figyelembe vennie, azaz könnyebbé vált a dolga.

Az eddigi pókeralgoritmusokhoz szuperszámítógép kellett, Pluribus viszont csak egy szerveren fut.

A győzelem mérföldkő lehet az MI-fejlesztések történetében. Pókerben több kell, mint a hatalmas számítási kapacitás („nyers erő”), például bizonytalan feltételek mellett a játékelmélet alapjaira támaszkodva kell tárgyalni stb.

A játékban használt technikák az élet más területein, termékek árazásánál, önvezető autók útválasztásánál, de a honvédelemben is alkalmazhatók. A Facebook egyelőre semmit nem szándékozik tenni az új MI-vel.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8514942666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása