Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Gyerekeket nevelhetnek a jövő robotjai?

2019. július 18. - ferenck

Megosztottak a robotok, különösen a mesterségesintelligencia-technikákkal felerősített szerkezetek iránti érzéseink. Az MI fejlődésével ezek a gépek egyre jobban hasonlítanak élőlényekhez, munkahelyeken és otthonokban egyaránt fontos szerepet tölthetnek be. Kérdés, mennyire bízunk bennük, sikerül-e elfelejtenünk a sci-fi rémálmokat.

Elon Musk szerint a változásokra reagálva, a Homo sapiensnek mielőbb egyesülnie kellene az MI-vel, üdvös lenne, ha (lényegében) cyborgokká alakulnánk át.

robot_gyerekek.jpg

Az ember-robot viszonyról folyamatosan készülnek felmérések.

Az Európai Bizottság egyik tavalyi anyaga alapján az általános reakció inkább pozitív, viszont egyes területeken kifejezetten tartunk tőlük. A megkérdezettek 60-61 százaléka eltiltaná őket a gyerekneveléstől, idős és fogyatékkal élő személyek gondozásától. 30-34 százalék az oktatásból, 27-30 százalék az egészségügyből is száműzné őket. Az űrkutatásban, a gyártásban és a katonai/biztonsági szektorban viszont többen örülnének markáns jelenlétüknek, mint ahányan nem.

robot_gyerekek0.jpg

De mi történik, ha egyes kizárólag emberinek elfogadott feladatokban, például a gyereknevelésben is jobbak a húsvér szülőknél?

Egy gép soha nem fárad el, nem mérges, nem szétszórt, nem türelmetlen, és ezeket a tulajdonságokat figyelembe véve, John C. Havens robotetikus szerint idővel gyerekeket is nevelhetnek.

„Amikor az emberek géppel történő helyettesítéséről vitázunk, a szülői feladatok ellátása szinte soha nem kerül szóba. Viszont, ha a hatékonyság lesz a legfontosabb szempont, elképzelhető, hogy MI-játékok, személyi asszisztensek vagy társrobotok ebben a szerepkörben is helyettesítik az embert” – magyarázza a szakember.

Egyrészt az MI-k egyes nevelési feladatokban már jól, időnként az embernél is jobban teljesítenek, másrészt a gyerekek egyre jobban kötődnek pótszülőnek is felfogható személyi asszisztensekhez, például az Amazon Alexájához. Az erős kötődés néha a szülő-gyerek kapcsolat rovására megy.

A jelenség akár odáig is vezethet, hogy idővel egyes gyerekek a környezetükben lévő gondoskodó gépeket jobban fogják kedvelni, mint a szüleiket.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7214948438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása