Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mesterséges eső és hold, figyelő drónok a jövő városában

2019. augusztus 01. - ferenck

Mohamed bin Szalman, a híres-hírhedt szaúdi koronaherceg, trónörökös 2017 óta tanácsadói csapatával az 500 milliárd dolláros jövőváros, Neom tervein dolgozik. A települést az ország terméketlen, sivatagos északnyugati sarkában képzelik el.

A terület nem sokáig marad sivatag, a csapadékhiányt az elképzelések alapján mesterséges felhőképzéssel oldják meg, az eső egyrészt hűsítő hatással lesz a lakókra, másrészt lehetővé teszi, hogy mindig hozzáférjenek friss zöldségekhez, gyümölcsökhöz.

jovovaros0.jpg

Ha viszont nem akarnak piacra járni, elmehetnek helyette valamelyik Michelin-csillagos étterembe, mert az a cél, hogy a lakosságszámhoz viszonyítva Neom ezen a téren (is) világelső legyen.

A város tele lesz robotokkal, repülő taxikkal, drónokkal, sötétben világítani fog a homok, míg az éjszakai égbolton mesterséges hold ragyog majd. Egy közeli, Jurrasic Park stílusú szigeten robot dinoszauruszokkal szórakozhatnak a látogatók.

Az iskolákat szintén csúcskategóriásaknak képzelik el, hologram-tanárokkal, a munkakörök pedig a világ legjobban fizetett állásai lesznek.

jovovaros.jpg

A klinikákon génszerkesztéssel változtathatunk magunkon, ha akarjuk erősebbé és természetesen okosabbá is válhatunk.

„Neom értelemszerűen jövőorientált és vizionárius dolgokról szól. A mai csúcs- és az azon túli technológiákról beszélünk. Egyesek még fejlesztés alatt állnak, mások egyelőre csak elméletiek” – magyarázza a projektet vezető Nadhami al Nasr.  

A 2300 oldalas dokumentációból azonban a jövőváros árnyoldalait, utópia mellett az 1984-re emlékeztető disztópiát is megismerhetjük. Elámulhatunk a technológiai csodákon, csakhogy a csodák sajnos totalitárius célokat is szolgálnak.

A kivitelezéshez a helyi törzseket elköltöztetik, és a település lakóit lényegében a hét mindhét napján, napi 24 órában megfigyelik.

„Az automatizált városban mindent láthatunk, a számítógépek feljegyzik a bűneseteket, az összes lakó nyomon követhető” – áll a dokumentumban.

A folyamatos megfigyelésben arcfelismerő technológiával felszerelt drónok segédkeznek, és továbbítják az illetékes hatóságoknak a lakosok mindenkori tartózkodási koordinátáit.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2514986590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása