Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A Pentagon léggömbjei figyelik az amerikai Középnyugatot

2019. augusztus 06. - ferenck

A június eleje óta tartó hongkongi tüntetések résztvevői kétféleképpen igyekeznek kijátszani a Kínából importált arcfelismerő technológiákat. Vagy a klasszikus módszert választják, és álarcot vesznek fel, vagy high tech-kel válaszolnak a high techre, és speciális lézermegoldással hatástalanítják a mesterséges intelligenciát.

Cyberharcosok.

Megfigyelőtechnológiákat természetesen nemcsak a Kínai Népköztársaság használ, bár 1984-hez ők kerültek legközelebb.

pentagon_1.jpg

Az Egyesült Államok a kormányhivatalnak otthont adó épületről Pentagonnak hívott Védelmi Minisztériuma egyéneket és járműveket folyamatosan megfigyelő és nyomon követő kém-léggömböket eresztett a középnyugati légtérbe.

A hivatalos közlemény szerint a léggömbök, az állandó megfigyelőrendszer alkalmazása a drogkereskedők és a nemzetbiztonsági fenyegetések lokalizálását és elrettentését célozza. Csakhogy a technológia használata azt is jelenti, hogy a kormányzat az illetők beleegyezése, szó- vagy írásbeli engedélye nélkül átlagemberek mindennapos tevékenységét szintén nyomon követheti, adatokat szedhet össze róluk.

pentagon1.jpg

A léggömbök július közepén léptek munkába, és legalább szeptemberig dolgozni fognak. A bennük lévő szenzorok kb. 40 kilométeres távolságon belül minden járművet követnek.

Az első „flotta” 25, napenergiával működő, névtelen léggömbből áll, és több szövetségi állam (Dél-Dakota, Minnesota, Iowa, Wisconsin, Missouri, Illinois) légterében, maximum 20 ezer méter magasságban tevékenykednek.

A New Yorki Bard College Drónkutatási Központjának társigazgatója, Arthur Holland Michel szerint az új technológia egyszerre figyel mindent. Ha a megfigyelt területen történik valami, az anyag hátratekercselhető, hogy az illetékesek pontosan lássák az eseményeket, majd előre, hogy megtudják, kik vettek részt bennük.

„Véleményünk szerint az amerikai városokat ki kellene hagyni nagyobb területek megfigyeléséből. Minden járművet le lehetne követni, hogy hova megy. És még a teszteken is egy csomó adatot gyűjtenek a boltba, templomba, klinikára, mecsetbe tartó személyekről” – figyelmeztet Jay Stanley, az egyik szabadságjogi szervezet elemzője.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9414993608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása