Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Szabadalom: mi történik, ha MI a feltaláló?

2019. augusztus 07. - ferenck

Brit tudósok és jogászok az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és az Európai Uni szabadalmi hivatalaival új találmányok szerzőiségéről vitáznak. A találmányok ugyanis nem kis mértékben mesterségesintelligencia-algoritmus munkái.

Az egy személyben jogi szakértő és mérnök, amerikai Stephen Thaler Dabus AI algoritmusa nevében töltötte ki mindhárom hivatalnak a szabadalmi oltalomra vonatkozó kérvényt. Az egyik találmány egy fraktál-alapú, a maiaknál könnyebben megfogható ételtároló. A másik az agytevékenységet utánzó minta alapján vibráló lámpa.

ai_inventor0.jpg

Az indoklásban az állt, hogy az algoritmusok, mivel alaposan kiveszik a részüket egy-egy új termék előállításából, többet érdemelnek annál, amit jelenleg kapnak.

Hagyományos jogok viszont csak embereket illetnek meg, így a hivatalok visszadobták a javaslatot. A szokatlan nézeteltérés jól illusztrálja, hogy a jogrendszerek mennyire nincsenek felkészülve a kibontakozóban lévő technológiákra.

ai_inventor.jpg

Tudósok szerint Dabus AI-t a szerzőiség, míg a jogok az algoritmus fejlesztőjét illetik meg. A fejlesztő viszont jogilag semmit sem akar az algoritmusért.

„A hivatal azt mondhatja, hogy ha nincs senki, aki megfelelne a hagyományos emberi feltalálóság kritériumainak, akkor szabadalmaztatni sem lehet az adott terméket. Ha a jövőben MI-k lesznek a feltalálók, a szellemi jogok teljes rendszere működésképtelenné válik” – véli Ryan Abbott, a Surrey Egyetem professzora.

A probléma alapja, hogy még a világ legjobb MI-rendszerei is csak eszközök – nem élnek, nem tudatosak, és nem úgy kreatívak, ahogy emberek azok lehetnek.

Az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) egyik szóvivője szerint azért ódzkodnak MI-nek adni szabadalmi jogokat, mert ezzel a lépéssel korábban soha nem tapasztalt jogi precedenst teremtenének.

Humán feltalálónak – személynek – azért kell minden kérvényen szerepelnie, mert így a jogok a feltalálóknál, és nem vállalatoknál maradnak. A „dolgozók” efféle védelmének megfogalmazásakor senki nem számolt a jövőbeni MI-kkel. (Nem véletlenül, hiszen a vonatkozó brit törvény 1977-es.)

„A technológiai fejlesztések jelenállása alapján, az előre látható jövőben az MI humán feltalálók által használt eszköz marad. Bármilyen változás jócskán túlmutat a szabadalmi jogokon, mert a szellemi tulajdonjogokat, a polgári jogi felelősséget és az adatvédelmet is érinti. Az EPO természetesen tisztában van az ellenérvekkel” – magyarázza a meg nem nevezett szóvivő.

Abbott szerint a komplex problémakör megoldása évekig eltarthat, és jogi szempontból Dabus AI sem lesz máról holnapra feltaláló. A kérdésfelvetés viszont brutálisan jelzi, hogy a jogalkotás mennyire a technológia mögött kullog.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6614997316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása