Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Pici agyak robotoknak

2019. szeptember 04. - ferenck

A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) a „mini agyaknak” vagy „organoidoknak” nevezett idegsejt-csoportok tudósok által előzetesen elképzelhetetlennek tartott módon fejlődnek.

Az organoidokat Alysson Muotri, a San Diegói Kaliforniai Egyetem biológusa és munkatársai tenyésztették. Emberi bőrszöveteket őssejtekké alakítottak, majd úgy alakították őket, ahogy az agysejtek fejlődnek egy embrióban.

humanbrain_robot.jpg

Tűhegy méretű labdácskákká nőttek, mindegyik többszázezer különféle sejtet tartalmaz. Az összes sejtfajta ugyanazokat a vegyi és elektromos jeleket adja le, mint az emberi agyban lévők.

A NASA júliusban az ISS-re küldte az organoidokat. A küldetés célja, hogy megfigyeljék, hogyan fejlődnek a súlytalanságban.

Az Űrállomáson – Muotri szavaival élve – „őrült módon reprodukálódnak.” Koraszületett csecsemőkhöz hasonló agyhullámokat, azaz az idegtevékenység komplex mintázatait bocsátják ki magukból.

humanbrain_robot0.jpg

Az eddigi meglepő eredmények a tudósokat a laboratóriumban tenyésztett miniszervek határainak és a kapcsolódó etikai kérdések újragondolására kényszeríthetik.

Muotri pókformájú robotokhoz kapcsolta az organoidokat, mert így tudja tanulmányozni idegtevékenységüket. A kutatás azzal az eredménnyel zárulhat, hogy tudósok képesek lehetnek laborban kikísérletezni valamilyen szintű tudatossággal rendelkező „létezőket”.

„Minél közelebb kerülünk a célhoz, annál valószínűbb, hogy érzésekre képes, érzeteket, például fájdalmat, gyötrelmet, kínokat átélő agyat hozunk létre” – nyilatkozta Christof Koch, az Allen Agyintézet igazgatója.

Az emberi agy azonban annyira összetett, hogy még a legmodernebb kutatások is csak a felszínt kapirgálják, rengeteg a találgatás. Pontosan ezért népszerű a mini agyak koncepció – a viszonylag egyszerű idegsejt-csoportok az egész agy egyes jellegzetességeit szimulálják, a teljességtől viszont beláthatatlan messze vannak.

Az ISS-en tapasztaltak azonban arra utalnak, hogy az organoidok még így is lényegesen komplexebbek, mint gondoltuk.

„Egyes munkatársaim szerint sohasem lesznek tudatosak. Nem vagyok biztos benne” – mondta Muotri.

„Döbbenetes. Senki nem hitte, hogy lehetséges. Azt fogják mondani, hogy olyan agyak, mint a koraszülött gyerekeké. Pedig nem, nem azok” – nyilatkozta Giorgia Quadrato, az egyetem egy másik biológusa.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8715038780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása