Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Az intelligens pizsamáké a jövő

2019. szeptember 19. - ferenck

Tudósok szerint a jövő szívritmust és légzést alvás közben is figyelő, észrevétlen, hordozható elektronikus kütyüket tartalmazó aktív ruhái nagyon hasznosak lehetnek egészségügyi szempontból.

A Massachusetts Amherst Egyetem kutatói által fejlesztett, fiziológiai paramétereket érzékelő textilek (stílszerűen „phyzsamák”) pizsamára varrhatók, beleszőhetők.

pizsama.jpg

„Az volt a kihívás, hogy a textil esztétikájának és az általa kiváltott érzeteknek a megváltoztatása nélkül hogyan kapunk tőlük hasznos jeleket. Általában különféle beágyazott szenzorokkal televarrt, szűk ruhákat képzelünk el intelligens textilként, csakhogy a mindennapi öltözködésben, különösen alvó alkalmatosságok esetén egyértelműen nem ez a megoldás” – magyarázza Trisha L. Andrew, az egyik fejlesztő.

Ha a pizsama lazább is, a textil több része érintkezik a testtel, mellkasunk, kezünk stb. nyomást fejt ki rájuk. A textil nyomás alatti részei elvileg alkalmasak a mozdulatokat okozó szívverés és lélegzés mérésére. Ezek a jelek azonban csak akkor megbízhatóak, ha a test több pontja érintkezik az anyaggal.

pizsama0.jpg

A kutatók hamar kiderítették, hogy nincs még a folyamatos nyomást és dinamikus változásait, különösen a mérendő apró jeleket érzékelő szövet, textilalapú megoldás.

Első lépésben nyomásérzékelőt, majd a fizikai érintkezéstől aktiválódó triboelektromos szenzort fejlesztettek, és összekombinálták őket. (A triboelektromos érzékelő a két különböző anyag dörzsölésekor létrejövő elektromosságot méri.) Az elosztott szenzorsor tágabb ruhákba, így pizsamába is bedolgozható.

A test több pontjairól érkező jelek integrálásához adatelemző megoldást dolgoztak ki. A kombináció lehetővé teszi változatos testtartásokban keletkező fiziológiai jelzések észlelését.

A kutatók több esettanulmányt végeztek, és megállapították, hogy a szívverés nagyon pontosan, a lélegzés valamivel pontatlanabbul mérhető, a testtartások pedig előrejelezhetők.

A fejlesztés különösen alvási problémákkal küszködő idős személyek esetében lehet hasznos. A jelenlegi viselhető (wearable) technológiák, például az okosórák nem a legjobb megoldások e korosztály számára, mert vagy elfelejtik felvenni azokat, vagy idegenkednek tőlük. A pizsama viszont hozzátartozik mindennapjaikhoz, ráadásul az óra nem mondja meg, hogy milyen testtartásban fogunk aludni, melyik testpóztól lesz jó az alvás.

A phyzsama képes rá.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3615109294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása