Az NJSZT blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

A világ legkisebb titkosító kvantumchipje

2019. november 08. - ferenck

A kvantumtechnológia a kommunikáció titkosítását és a titkosítás feloldását biztosító kvantumkulcs-kiosztással (quantum key distribution, QKD) is forradalmasítja a számítástudományt. Jó hír, hogy a szükséges miniatürizáció feltételei már adottak hozzá.

A szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem (NTU) kutatói 3 milliméteres QKD chipet fejlesztettek. A fejlesztés azért fontos, mert hasonló kvantumszámítási rendszerek jégszekrény- vagy szobaméretűek is lehetnek, és egy ilyen kicsi, az eddigieknél legalább ezerszer kisebb chippel sok lehetőség nyílik meg, például okosórába, fitneszmérőbe stb. integrálható.

kvantum_3.jpg

A jelenlegi titkosító technikák jelszavakkal vagy biometrikus adatokkal működnek. Mindkettő kiszivároghat, meghackelhető. Ezzel szemben a kvantumtechnológiában a kulcs az üzenetbe kódolható, és csak az ugyanazzal a kulccsal rendelkező személy használhatja; olyan, mintha titkosított levelet írnánk.

A kvantumtechnológia lehetővé teszi a biztonságos kulcskiosztást, ellehetetleníti a kulcshamisítást. Ha elterjed, a jövőben sokkal nyugodtabban használhatjuk a pénzautomatákat, vásárolhatunk online stb. Az egyik fejlesztő, Kwek Leong Chuan szerint kockázatos bármit is meghackelhetetlen technikának nevezni, de ebben az esetben tényleg közel vagyunk hozzá. A kulccsal nem rendelkező személyek számára az üzenet ugyanis olvashatatlan.

kvantum0_3.jpg

Mivel a számítógépes rendszerek rengeteg digitális adatot tárolnak, és rengeteg digitális adattal kommunikálunk, a cyberbiztonság rendkívül fontossá vált. Amíg a kvantumszámítások nem terjednek el, teljes biztonságról csak álmodhatunk.

QKD rendszerek ugyan évek óta léteznek, méretük viszont jelentősen korlátozta a potenciális alkalmazások számát.

Az új chippel változik a helyzet. A számítógépgyártásban általánosan használt szilíciumból készül, így viszonylag könnyű és olcsó előállítani.

A szingapúri fejlesztés azonban még távolról sem termék, tömeges gyártásra egyelőre nem alkalmas, viszont jól szemlélteti a lehetőségeket. Eleinte klasszikus számításokon alapuló rendszerekkel együtt használhatják.

A chippel megint közelebb kerültünk a valódi kvantumszámítógépekhez.

„Ez a biztonságos kommunikáció jövője, segíteni fog következőgenerációs digitális kommunikációs eszközök, például bankok jobb szolgáltatásokat nyújtó pénzügyi portáljai vagy kormányzati rendszerek fejlesztésében” – nyilatkozta Liu Ai Qun fizikus (NTU).

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5415293476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valóság nevű unokahúgotok 2019.11.10. 10:26:36

A titkosítással az a gond, hogy úgy néz ki, az alapjait, azaz a prímszámokat ingathatja meg egy új matematikai eredmény. Onnantól csak az nem fogja tudni elolvasni a titkosított üziket, aki nem akarja.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.11.10. 12:12:58

fingod nincs a QKD-ről.

"A jelenlegi titkosító technikák jelszavakkal vagy biometrikus adatokkal működnek. Mindkettő kiszivároghat, meghackelhető. Ezzel szemben a kvantumtechnológiában a kulcs az üzenetbe kódolható, és csak az ugyanazzal a kulccsal rendelkező személy használhatja; olyan, mintha titkosított levelet írnánk."

ÍItt kurvára nem magyarázod el a különbséget, sőt, ez úgy hangzik, mint ha a kvantumtechnológia rosszabb volna, hiszen ott a "kulcs benne van az úzenetben", ami egyébként is hülyeség, nem igaz.

"A kvantumtechnológia lehetővé teszi a biztonságos kulcskiosztást"

Nem, a kulcsot itt is ugyanúgy kell kiosztani, mint eddig. A két embernek meg kell egyezni egy jelszóban, amit meg kell osztaniuk egymással valamilyen hagyományos, biztonságosabb módon. Azaz be kell sétálni a bankba, hogy megkapd a kulcsot.

" ellehetetleníti a kulcshamisítást. "

faszt. egyébként is, mi akar ez lenni?!

"A kulccsal nem rendelkező személyek számára az üzenet ugyanis olvashatatlan."

ez a jelenlegi kriptográfiai eljárásokra is igaz.

"A chippel megint közelebb kerültünk a valódi kvantumszámítógépekhez."

A kvantumszámítógép egészen más dolog.

a kvantum-titkosításban a lényeges különbség, amit nem fogtál fel, nem tudsz, és nem tudtál leírni, az az, hogy észre lehet venni, ha valaki az üzenetet középen lehallgatta, és meg akarta hackelni. no, ez az igazi különbség, amiről neked fingod nem volt.

steery 2019.11.10. 12:20:53

Az ilyen feltörhetetlen titkosítások feltörésére találták ki a kvantumszámítógépeket. Szóval újra 1:1 az állás.

Exploiter 2019.11.10. 13:18:44

De tényleg, ha már mindenképpen műszaki újdonságokról akarsz írni, akkor vedd már a fáradtságot, nézz utána, miről írsz, vannak videók, doksik, cikkek.
Nem olyan bonyolult ez, látod, még Matyi is képes rá három agysejttel, te meg meg sem próbálod.

Pipas 2019.11.10. 17:15:56

"Nem, a kulcsot itt is ugyanúgy kell kiosztani, mint eddig. A két embernek meg kell egyezni egy jelszóban, amit meg kell osztaniuk egymással valamilyen hagyományos, biztonságosabb módon. Azaz be kell sétálni a bankba, hogy megkapd a kulcsot."

Az eredeti cikk a quantum key distribution témáról szólt volna szerintem és ezt valahogy összekeverték a quantum cryptography témával és ezt sikerült úgy-ahogy lefordítani. A végére nem lehet tudni, hogy a chip most akkor végülis mit csinál. Azt, hogy hogyan meg már egyáltalán nem lehet tudni.

És nem, a kulcsmegosztást nem "ugyanúgy" kell csinálni, azért ennél többet illene tudnod a témáról. A klasszikus kulcsmegosztás nem képes garantálni, hogy detektálja amikor egy harmadik fél megtudja a kulcsot, a kvantum kulcsmegosztást pont erre találták ki. A cikk irója ezt keverte a kétkulcsú titkosítás alapjaival, de te mindig azzal vagy eltelve, hogy milyen nagyon okos is vagy, neked azért nem lenne szabad ilyet leírni, hogy "meg kell egyezni egy jelszóban, amit meg kell osztaniuk egymással valamilyen hagyományos, biztonságosabb módon".

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.11.14. 09:31:14

@Pipas: idióta vagy. a kvantum kulcsmegosztás kurvára nem tudja detektálni, ha Józsi lelesi a nagymama papírjáról a kulcsot. továbbá, hogy a faszomban akarod egy idegennel megosztani a kulcsot biztonságosan, és identifikációval, ha idegen, és még nincs megosztva a kulcs? a kulcsmegosztásnál nem csak a lehallgatás a probléma, hanem az identifikáció is. honnan a faszomból tudod, hogy akinek a kulcsot küldöd, az az, akinek hiszed?!

idióta vagy, ne okoskodj!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.11.14. 09:32:48

@steery: "Az ilyen feltörhetetlen titkosítások feltörésére találták ki a kvantumszámítógépeket. Szóval újra 1:1 az állás. "

nem, nyuszókám, a kvantum titkosítás lényege az, hogy nem tudod lehallgatni anélkül, hogy észrevegyék, azaz kurvára nem feltörésről, hanem lehallgatásról van szó. fel se fogtad, miről szól.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.11.14. 09:37:32

@Pipas: szerinted a dolog úgy fog történni, hogy Józsi nem megy be a bankba, hanem ír egy e-mailt, hogy csókolom, én vagyok a Béla, tessék nekem elhinni, és a bank elhiszi, hogy ő a Béla, küld neki egy kulcsot, és onnantól a Józsi hozzáfér Béla számlájához? te tényleg ennyire idióta vagy?! semmiféle kvantummágia nem tudja azt megoldani, hogy a Józsit identifikálja a kulcsmegosztásnál. Józsinak továbbra is be kell mennie a bankba, vagy videós azonosítást kell csinálnia (ott ugyebár a felmutatott személyi az azonosítás, a személyi meg előzetes, személyes azonosításon alapul), vagy ilyenek.

ne okoskodj, ha ennyire idióta vagy!

steery 2019.11.14. 12:13:08

@math0: Vagy legalábbis jelenleg ezt hazudják róla az okos szakemberek. De hát sokszor hallottunk már mindenféle okos hazugságokat, amikről aztán kiderült, hogy nem úgy van az. Csak nehogy kiderüljön erről is, hogy mégis.
Lehet, hogy nem tudom felfogni ezt a technológiát, de azt nagyon is jól fel tudom fogni, hogy minden módszerre létezik megoldás, minden titkosítás megfejthető. Biztos azt is hamar ki fogják találni, hogy lehet észrevétlenül lehallgatni bármit. És azt még jobban fel tudom fogni, hogy az okos szakemberek össze-vissza kamuznak erről, mert hát miért is kiabálnák el az ellenségnek, hogy hé, belelátunk a kártyáitokba!?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.11.14. 20:38:00

@steery: nézd, bevallottan fingod nincs a témáról, az, hogy mit paranoiázol itt össze, tök irreleváns.