Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Az űrturizmus tönkre teheti a Földet

2019. december 02. - ferenck

A Champions Traveler honlap friss elemzése kimutatta, hogy az előrejelzések alapján (a sok amerikai milliárdos által támogatott és a közeli jövőben) iparággá alakuló űrturizmus kifejezetten negatív hatással lesz a környezetre, jelentős mértékben súlyosbítani fogja az éghajlatváltozást, felgyorsítja a következményeket.

Egy űrhajó fellövésével ugyanis 395 egyirányú transzatlanti repülőút, vagy 73 átlagos gépkocsi által egy év alatt kibocsátott széndioxiddal azonos mennyiségű mérgező gáz kerül a levegőbe.

urturizmus_1.jpg

Egyelőre kevés rakéta indul a sztratoszférába és távolabbra, viszont a legfrissebb sajtóértesülések szerint, például Elon Musk SpaceX vállalata jóvoltából a szám hamarosan emelkedni fog.

„Mihelyst a rakétakilövések megszokottá válnak, és az űrturizmus még a mi életünk során kialakul, aztán felgyorsul, az ezzel foglalkozó cégeknek tevékenységük környezeti következményeit is nagyon komolyan figyelembe kell venniük” – állítja a Champions Traveler.

urturizmus0_1.jpg

Az elemzés szerzői megállapították, hogy a SpaceX Falcon 9B gépe 112,184 kiló (29,6 gallon) erősen finomított kerozint éget el, és elégetett kilónként 3 kiló széndioxid jut az atmoszférába, azaz, ha a 112,184-et 3-mal megszorozzuk, kiderül: a Falcon egyetlen kilövésével 336,552 kilogramm széndioxid generálódik.

Musk űrturizmus elképzelése szerves része az üzletember Mars gyarmatosítására vonatkozó tervének. A szükséges személyzet és felszerelések, élelmiszer stb. vörös bolygóra szállításához mintegy 1000 SpaceX Starship űrhajó kellene, majd – Musk szerint – nagyjából 20 év alatt épülne ki a Homo sapiens ottani jövőjét megalapozó infrastruktúra.

A Tesla-főnök nincs egyedül. Jeff Bezos (Amazon) Blue Origin projektje, a Virgin Galactic, a NASA, valamint Egyesült Államokon kívüli ügynökségek szintén az űrturizmus beindításán, felvirágoztatásán dolgoznak, óriási üzleti lehetőséget látnak benne.

Az érintett cégek száma évről évre nő, és minél több rakétát lőnek fel a világűrbe, mindaddig növekedni fog a mérgező gázok kibocsátása, amíg valamilyen környezetkímélő kerozin-alternatívát elő nem állítanak.     

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4115324310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása