Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Földrengés után családokat egyesít az MI

2020. február 18. - ferenck

Egy jelenleg még csak prototípus állapotban lévő mesterséges intelligencia megváltoztathatja a földrengések utáni műveletek, teendők kezelését. A program ugyanis előrejelzi, hogy családtagok melyik útvonalakon juthatnak el legbiztonságosabban szeretteikhez.

Az ötlet az isztambuli ImpactHub közösségi innovációs központban született. A helyszín nem véletlen, mert a török főváros azon metropoliszok közé tartozik, amelyekben kvázi elkerülhetetlenek a jövőbeni földrengések.

Az országot 1999-ben – Isztambultól 150-200 kilométerre – sújtotta utoljára földrengés, hivatalos adatok alapján 18373 személy halt meg.

Tudósok szerint a következő is hasonló lesz, viszont közvetlenül a fővárost fogja sújtani, ahol jelenleg kb. 15 millióan élnek. Könnyen elképzelhetjük a következményeket…

ai_foldrenges.jpg

Az ImpactHub fejlesztőcsapata úgy véli, hogy mesterségesintelligencia-megoldásokkal mindenképpen jelentősen csökkenthető a pusztulás mértéke.

Az ötletből a gépitanulás-szakértőkből álló Omdena MI közösségi platform közreműködésével hoztak létre működő prototípust. A földrengést követően szülők és gyerekek által egyaránt igénybe vehető biztonságos útvonalakat előrejelző, azokat leellenőrző MI-t fejlesztettek. A gép nemcsak a jó útvonalakat definiálja, hanem a veszélyeseket, a mindenképpen elkerülendőket szintén azonosítja.

„Feltételezzük, hogy Isztambul nagyvárosi közegében, a biztonság az alacsony épületszámú környékekhez, valamint a szélesebb utakhoz és utcákhoz kapcsolható” – magyarázza Nguyen Tran adattudós, majd eldöntötték: a prototípus Isztambul Faith kerületére fog összpontosítani.

A széles utakra és az épületsűrűségre vonatkozó adatokat képszegmentáló modellekkel kivonatolták a városról készült műholdas felvételekből. Az eredményeket hőtérképen ábrázolták.

Ezt követően az adatokat az Open Street Mapből származó adatokkal egyesítve, jelenítették meg a két helyszín közötti legrövidebb és legbiztonságosabb útvonalakat.

A fejlesztéssel az ötlet megfogalmazásától számított két hónapon belül készen is lettek, ami az Omdena MI platform önkéntes szerepvállalása nélkül elképzelhetetlen lett volna.

Az ImpactHub következő lépése a prototípus működő alkalmazássá alakítása lesz. A kezdeményezést, még mielőtt jönne a nagy földrengés, Törökország összes nagyvárosára ki szeretnék terjeszteni.          

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9815472916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása