Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Japánnak be kellene vezetnie a digitális yent

2020. február 21. - ferenck

A japán kormányerő Liberális Demokrata Párt befolyásos törvényhozói kardoskodnak független digitális fizetőeszköz bevezetése mellett. A legfőbb ok, hogy tartanak a nagy rivális Kína hasonló terveitől, és lépni szeretnének. Arról is beszéltek, hogy az országnak fel kell készülnie a váltásra, önálló stratégiát kell kidolgoznia rá.

A japán törvényhozók meg vannak győződve Kína ezirányú szándékairól, és arról is, hogy Peking hamarosan bevezeti az új digitális valutát. Az esemény láncreakciót indíthat el, egyre több, különösen fejlődő gazdaság léphet erre az útra.

yen.jpg

Összességében minden ezirányú törekvés az amerikai dollár tartalékvaluta szerepét kérdőjelezi meg.

„A dollár által vezetett stabil pénzügyi világban élünk. Hogyan kellene reagálnunk, ha ezek az alapok meginognának, és ha Kína okot adna a pénzügyi vezetőszerep miatti harcra?” – magyarázza a Liberális Demokrata Párt egyik prominense, Akira Amari.

A kérdés egyértelmű és beláthatatlan változásokat sejtet, amelyekre minden országnak alaposan fel kell készülnie.

yen0.jpg

Japán csak akkor képes tartani a tempót Kínával, ha tervbe veszi a két-három éven belüli digitális yent – érvel a párt egy másik illusztris személyisége, a politikai szervezet pénzügyi és bankrendszerekkel foglalkozó kutatóbizottságát vezető Kozo Yamamoto.

„Annál jobb, minél előbb” – vonta le a megfelelően rövid és lakonikusan tömör következtetést a politikus.

A japán megnyilvánulások ellenére nagyon úgy tűnik, hogy Kína lesz az első önálló digitális fizetőeszközt kibocsátó gazdasági nagyhatalom. A témával azonban nemcsak ők, hanem más jegybankok is foglalkoznak, intenzíven dolgoznak rajta, de legalábbis kísérleteznek vele.

Yamamoto elmondta, hogy ezek az új pénzek valóban alááshatják a dollár vezető szerepét, ugyanakkor stabilizáló hatással is lehetnek az amerikai fizetőeszköztől függő piacokra.

„Ha az összes országnak sikerül pénzáramlását saját digitális fizetőeszközzel kontrollálnia, megelőzhetők a nagy kilengések, válságok, és stabilizálhatják a gazdaságaikat” – prognosztizál a politikus.

A japán politikusok azt is felvetették, hogy a G7-ek következő találkozóján vitassák meg a kínai terveket. (Kína egyébként nem tagja a világ legfejlettebb gazdaságaiból álló csoportnak.)

Amari szerint Japánnak szorosan együtt kell működnie az Egyesült Államokkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4615478464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása