Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Bitcoin-bányászat: Texas az új ígéret földje?

2020. március 05. - ferenck

Több nagy pénzügyi projekt támogatói szerint Texas állam lehet az új ígéret földje a bitcoin-bányászoknak. Állításukat a szövetségi állam olcsó elektromos áramával és egyedi szabályozási környezetével magyarázzák.

Az olcsóság főként annak a ténynek köszönhető, hogy Texasban rengeteg a természetes gáz, és az utóbbi évtizedben a szélenergia használata is robbanásszerűen fellendült. Az energiapiac pedig annyira kvázi szabályozatlan, hogy a nagy fogyasztók, például a Bitcoin közvetlenül tárgyalhatnak és köthetnek szerződéseket az áramtermelőkkel.

mining.jpg

Nem csoda, hogy megakadt a szemük Texason, hiszen a bitcoin-bányászat éves energiafogyasztása kb. a Fülöp-szigetekével és Belgiuméval azonos (drasztikusan sok, sajnos nem akármilyen környezeti „lábnyommal.”)  

Ha ambiciózus terveik valóra válnak, jelentősen megváltozhat a világ legnépszerűbb kriptovaluta-hálózatának földrajzi eloszlása.

Az 50 millió dollár kockázati tőkével (és Peter Thiel által) támogatott Layer1 Technology például Nyugat-Texasban valósítja meg új projektjét, és hamarosan 100 megawatt elektromosságot szánnak bitcoin-bányászatra.

mining0.jpg

„A világon ma Nyugat-Texasban a legmegfizethetőbb az elektromos energia” – jelentette ki Alexander Liegl vezérigazgató.

Ráadásul az éghajlat is az államnak ezen a részén a legalkalmasabb a kriptovaluta bányászatára.

A bányász chipek piacát vezető kínai Bitmain szintén Texasban, Rocksdale városban nyitott októberben új létesítményt, 50 megawatt elektromos kapacitással (amelyet idővel 300-ra terveznek bővíteni).

A német Northern data is Rocksdale-t szúrta ki magának, ahol a világ legnagyobb, 1000 megawatt (1 gigawatt) kapacitású kriptovaluta-létesítményét tervezik felépíteni.

Felpörgött a verseny, a résztvevők a leghatékonyabb hardvert, a legnagyobb léptékben akarják Texasban telepíteni.

És ezek csak a nagy nevek, a leglátványosabb beruházások. Több más vállalat szintén tervezi, hogy az olcsó energiára vadászva, irodát nyit, szolgáltatásokat kínál a Mexikóval határos államban.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6415498262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása