Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Koronavírus: Kína színkodot ad állampolgárainak

2020. március 13. - ferenck

A koronavírus ellenére, Kína a munkába való visszatérést sugallja állampolgárainak. Ugyanakkor az állam döbbenetes kísérletbe kezdett – az adattudomány módszereit alkalmazva szabályozná polgárai életét.

A vírus további terjedését megakadályozandó, az ország vezetősége ugyanis előírta egy szoftver használatát a lakosok okostelefonján. A program megállapítja – eldönti –, hogy az illetőnek karanténba kell mennie, vagy változatlanul mutatkozhat nyilvános terekben (metrón, utcán stb.).

china_2.jpg

A szoftver kódja alapján nagyon úgy tűnik, hogy az információkat megosztja a rendőrséggel.

A kínai állampolgárok az Aliplay digitális pénztárca alkalmazáson keresztül iratkozhatnak fel rá, majd ezt követően egészségügyi állapotukat jelző színkódot kapnak. A válasz színe alapján kapnak engedélyt a szabad mozgásra, vagy éppen tiltják meg nekik például a tömegközlekedés használatát.

china0_2.jpg

Mihelyst a felhasználó engedélyezi az Aliplay Health Code (Aliplay egészség-kód) nevű szoftvernek a személyes adataihoz való hozzáférést, egyik komponense továbbítja aktuális tartózkodási helyét, a város nevét és egy azonosító kódszámot a szervernek.

A fejlesztők elmondták, hogy az Aliplay Health Code a big data-t használva osztályozza az illető fertőzési kockázatát, míg a kritikusok szerint a rendszer a tömeges megfigyeléssel nyugtalanító precedenst teremt az automatizált társadalmi ellenőrzésre.

A szoftvert a keleti Hangcsou városban vezették be először. A helyi önkormányzat projektjét az e-kereskedelmi óriás Alibaba leányvállalata, az digitális pénztárca appot jegyző Ant Financial segítette.

A rendszert ma már 200 városban és nemzeti szinten is bevezették, azaz előbb-utóbb az egész hatalmas ország használni fogja. Ugyanakkor sem a fejlesztőcég, sem a hivatalos szervek nem magyarázták el részletesen, hogy mi alapján osztályozza, csoportosítja az embereket. A magyarázat hiánya félelmet és nemtetszést váltott ki a program által karanténra ítélt személyekben, mert egyszerűen nem értik, miért született ez a gépi döntés.

Kínai internetszolgáltatók ugyan gyakran megosztanak adatokat a kormánnyal, de ennyire közvetlen módon nem szokták tenni. Körülbelül ugyanaz történik, mintha az USA-ban a Járványügyi és megelőzési hivatal például az Amazon vagy a Facebook által fejlesztett appon követné az állampolgárok egészségügyi állapotát, az infókat pedig megosztanák a helyi seriff-hivatalokkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6815506740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása