Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

App lassíthatja le a koronavírus terjedését

2020. március 26. - ferenck

Ingyenesen hozzáférhető, különleges appot fejlesztettek együtt MIT-s (Massachusetts Institute of Technology), harvardi, Google-, Facebook-kutatók és a Mayo Klinika szakemberei; összesen 43-an dolgoztak rajta. A Privát csomag: biztonságösvények nevű alkalmazás bétaváltozata iOS-es és androidos mobilkészülékekre is letölthető.

Elvileg így működik: miután mindenki telepítette, és a pozitív koronavírus-teszttel rendelkező személyek megnyomnak egy gombot rajta, mire az applikáció bárkit riaszt, aki az illetővel találkozott.

corona_app.jpg

A fejlesztők főként az érzékeny személyes infók biztonsága, a privacy sérthetetlenségére ügyeltek. A felhasználók emiatt kódolt adatokat használnak, a hálózat pedig nem rendelkezik semmiféle központi maggal. A biztonságot és az anonimitást erősítendő, egyetlen entitás sem tárolja/birtokolja az összes user adatait. Adattovábbítás csak a mi kívánságunkra történik, a hozzáférés pedig személyre szabott.

Ez azonban nem oldja meg a másik problémát, az app széleskörű elterjedését, mert komoly egészségügyi szervezetek támogatása is kellene hozzá. A fejlesztők kérelmezték is az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Egyesült Államok Járványellenőrzési és Megelőzési Központjának, valamint az illetékes amerikai minisztériumnak a jóváhagyását.

corona_app0.jpg

Tanácsokat kaptak már, a hivatalos engedélyezésre azonban még várniuk kell.

Nem ez az első alkalom, hogy egy járvány elterjedésének megfékezésére fejlesztettek appot.

Például a Cambridge Egyetem 2011-ben influenzára dolgozta ki a FluPhone-t, amit aztán a felsőoktatási intézmény mindössze 1 százaléka töltött le.

A széleskörű elterjedés harmadik akadálya, hogy még mindig sokan nem rendelkeznek okostelefonnal, mert egyszerűen nincsenek meg rá az anyagi lehetőségeik.

Izraeli példa: személyiségi jogi problémákat, a „szenzitív adatok” kérdését félretéve, a kormány elfogadott egy eredetileg terroristák nyomon követésére kitalált alkalmazást. Most a koronavírust hordozó vagy feltételezhetően hordozó személyek mobiltelefonos tevékenységét figyelik vele.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9915536238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása