Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Információ és dezinformáció „csatája” a hálózatokon

2020. április 06. - ferenck

A gombamód szaporodó mobilalkalmazásokkal minden eddiginél könnyebb az emberek közötti kapcsolattartás. A jelenség fontos következménye, hogy a hálózatos rendszerek, például az online közösségi hálózatok vagy a dolgok internete (IoT) egyre méretesebbé, szerkezetükben pedig bonyolultabbá válnak.

Ezeken a rendszereken, áthaladva az egyedi összeköttetéseken, különféle, esetenként egymással ellentétes információk, például pletyka kontra igazság, malware kontra biztonsági kiegészítés „rivalizálnak”. Az ilyen információpárok esetében, amelyekben a kívánt információ (jó esetben) „kinyírja” a nem-kívántat, izgalmas és komoly kihívás megválaszolni azt a kérdést, hogy a nem-kívánt infót mikor és hogyan lehet a leggyorsabban eltüntetni.

Az Észak-Karolinai Állami Egyetem és az amerikai Hadsereg Kutatási Hivatala közösen igyekeznek választ adni rá. Bemutattak egy modellt, amelyen a rivális infók mindkét hálózattípuson elterjednek. A két típus közötti rövid ideig tartó versengésekre összpontosítva állapították meg és számszerűsítették, hogy mennyi idő alatt, milyen tempóban hal ki a nem-kívánt információ.

halozat.jpg

A hálózati topológia és a kezdeti feltételek komoly szerepet játszanak ezeknek az infóknak az élettartamában. Fényt derítettek arra is – és algoritmust is dolgoztak ki rá –, hogy hol érdemes bevezetni a „jó” adatokat, hogy a „rosszak” minél hamarabb eltűnjenek.

A hálózatokban több körülmény teszi lehetővé régi, már nem aktuális infók terjedését, amellyel, például biztonsági adatok esetében komoly problémák merülhetnek fel.

A hálózat mérete egyrészt szignifikáns tényező, másrészt egy nagy hálózat nem feltétlenül jobb vagy rosszabb, mint egy kicsi. A „jó” adatok terjedési sebességét ugyanis elsősorban a hálózat szerkezete befolyásolja. Egy nagyon összekapcsolt rendszeren az új adatok szélsebesen, minél szélesebb ez a hálózat, annál gyorsabban haladnak végig. Viszont, ha az összeköttetéseket elsődlegesen korlátozott számú csomópont biztosítja, ezek a csomópontok útszűkületként (is) funkcionálnak, és torlódásokat okoznak. Következményként, minél nagyobb egy ilyen hálózat, annál lassabban megy át rajta az új adat.

Az eredményeket felhasználva, IoT-hálózatok a lehető leghamarabb eltüntetik, aktuálisakkal cserélik fel az elavult adatokat. Közösségi hálózatokra szintén alkalmazhatók, az ezek alapján kidolgozott technikák hozzájárulhatnak a nyilvánosságot befolyásoló pontos infók gyors célba éréséhez, az algoritmus például a dezinformáció, a kamuhírek terjedése ellen lehet fontos fegyver.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr715578650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása