Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Adatbázisokkal a koronavírus ellen

2020. április 08. - ferenck

A mesterséges intelligencia és adattudományi alkalmazásai életeket menthetnek meg a Covid-19 elleni világméretű harcban. Ahhoz, hogy ez valóban így is legyen, több szervezet nyílt adatbázissal, közkinccsé tett adatsorokkal járul hozzá.

A nyilvánosan hozzáférhető forrásokat bárki felhasználhatja, segítségükkel trendeket elemezhet, vagy indíthat el saját projekteket, de részt is vehet speciális versenyeken, például a CORD-19 NLP-n, amelyen tíz kérdést kell megválaszolni, és tízféleképpen segíthetjük a világot a betegség megértésében és legyőzésében. A megmérettetést a szakterületén a világ legnagyobbjának számító Kaggle gépitanulás- és adattudományi közösség szervezi.

ai_corona.jpg

A New York Times Esetadatai az egyik ilyen gyűjtemény. A világhírű újság az Egyesült Államokban megyei szinten dokumentálja a megerősített koronavírusos megbetegedéseket. Ez a legátfogóbb és legegyszerűbben értelmezhető nyilvános adatsor a járványról.

A Röntgensugaras Mellvizsgálatok Covid Adatbázisa a Montreali Egyetem kutatóinak felajánlása, röntgen- és CT-felvételeket tartalmaz. A gyűjteményt nagy gyakorisággal frissítik tudományos publikációkban szereplő adatokkal, de naprakész információival, a nemzetközi orvosi közösség is hozzájárul.

A Kinsa Intelligens Hőmérő Időjárási Térkép a Kinsa Health által gyártott, internetre kapcsolódó hőmérők mérési eredményeit tartalmazza, és jeleníti meg térképszerűen. Finomhangolt, ugyanakkor „zajos” képet ad a fertőzés gyakoriságáról az Egyesült Államokban.

Figyelemre méltó, hogy az említetteken kívül is sok más mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalat és kutatási intézmény igyekszik technológiái felhasználásával minél eredményesebben szembeszállni a betegséggel.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr215588576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása