Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Meghackelt álmok

2020. április 22. - ferenck

Az MIT (Massachusetts Institute of Technology) 2017-ben indított Álomlaborjának egyik kutatócsoportja álmainkkal többféleképpen interakcióba lépő, magunkon viselhető (wearable), nyílt forrású készüléket fejleszt. A kütyüvel talán ellenőrzésünk alatt is tarthatjuk az álmok tartalmát.

A kutatók be akarják bizonyítani, hogy az álmok nem zagyvaságok, hanem meghackelhetők, kibővíthetők, befolyásolhatók, de csak úgy, legalábbis remélhetőleg, csak úgy, hogy mindez a hasznunkra válik.

mit_almok.jpg

A Dormio (latinul alszik) nevű, szenzorokkal felszerelt kesztyűszerű eszköz viselője alvási állapotát detektálja. Amikor a tudatosság és a tudatalatti, az ébrenlét és az alvás közötti szakaszban (hipnagógia) leledzünk, előre rögzített, általában egy szóból álló hang-fogódzót játszik le.

Az ebben az állapotban megjelenő képek, hallucinációk a tudatosság pont erre a szakaszra jellemző megnyilvánulásai, nincsenek benne rendellenességek. A hipnagógia azonban személyenként változik. Egyesek felébrednek belőle, erős hang és képi látomásokkal. Mások különféle személyekkel létesítenek közben interakciót.

mit_almok0.jpg

Az Álomlabor 50 fős kísérletben megvalósította, hogy egy tigrist tegyenek be az alanyok álmába. A kesztyű a „tigris” szót játszotta le nekik.

A Dormio az álom nyomon követését demokratizálhatja. Lépésről lépésre posztoltak online utasításokat, míg a biojelzéseket követő, Githubon hozzáférhető szoftver lehetővé teszi, hogy elméletben bárki elkészíthesse saját Dormio kesztyűjét.

A kutatók egy, audió helyett szagokon alapuló, hasonló eszközt is fejlesztettek. Míg a felhasználó az alvás regeneráló, az emlékezetet megerősítő szakaszánál tartott, előre kidolgozott illatot eresztettek a készülékbe. Az emlékezést akarták hatékonyabbá tenni vele.

Ezzel is az álmaink feletti kontrollt, befolyásolásukat célozták meg.

2019-ben az Álomlabor az éber álmodásról tartott workshopot. Ebben az állapotban tudatosítjuk magunkban, hogy álmodás közben álmodunk, és megpróbálhatunk repülni, énekelni, vagy bensőséges kapcsolatot létesíteni valakivel. Tore Nielsen, a Montreali Egyetem kutatója szerint „jobb, mint a virtuális valóság.”

Az éber álmok és a kapcsolódó agytevékenységek, tudatállapotok kutatása gyerekcipőben jár, becslések szerint az emberiség mindössze 1 százaléka képes rendszeresen belépni ebbe az állapotba.

Egyes kutatók szerint ebben az állapotban sokkal jobban megismerhetjük tudatalattinkat, mintha előre rögzített hangokkal és szagokkal próbálkozunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6515612786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása