Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Valósidőben figyeli a társadalmi távolságtartást egy MI

2020. május 05. - ferenck

A társadalmi távolságtartás (social distancing) gépekkel történő megfigyelése a járványok jövőbeli kontrollálásának hatékony eszköze lehet, viszont könnyű vele visszaélni is.

A koronavírus terjedésével kutatóközösségek megfeszített erővel keresik a járvány feletti győzelemhez vezető megoldásokat. A világhírű mesterséges intelligencia- és gépitanulás-szakértő, az amerikai-kínai Andrew Ng cége, a Landing AI különleges fejlesztésről számolt be: eszközük valósidőben képes figyelni a távolságtartás betartását.

distance0.jpg

A detektáló eszközzel csökkenthető a Covid-19 terjedési sebessége, és a fejlesztők bizakodnak, hogy eredményeik megosztásával másokat is hasonló megoldások kidolgozására ösztönöznek. Egy ideig azonban várni kell, míg ezek a technológiák széles körben hozzáférhetővé válnak. A fejlesztés ugyanakkor előrevetíti, hogy az MI komoly szerepet fog játszani a jövő egészségügyében.

Az eszköz használata viszonylag egyszerű, három lépésből áll, mozgó emberek közötti távolságot mér. Először kalibrál, aztán detektál, végül mér.

distance.jpg

A Landing AI leegyszerűsítette a kalibrálás komplex folyamatát. Lényegében kiválasztunk négy pontot, és négyszögként térképre tesszük őket. A rendszer nyílt forrású programokat használva, személyeket kezd detektálni, mindegyiket megjelöli, és a jeleket (kicsi dobozokat) követi.

Végül madártávlatból mozgás közben méri a dobozpárok közti távolságot. Ha két méternél kisebbet észlel, a dobozok vörös színre váltanak, megfelelő távolság esetén marad a zöld.

A rendszerbe nincs beépítve személyek felismerésére alkalmas technika – hangsúlyozzák a fejlesztők, azaz senki nem vonható felelősségre stb. A cég inkább a társadalmi távolságtartás egy adott helyen történő tanulmányozására gondol. Meg is jegyzik, hogy programjuk kizárólag transzparensen és az anyagokon látható személyeket teljesen anonimizálva használható.

Más hasonló eszközök azonban nem biztos, hogy ennyire anonimok lesznek. A Landing AI megoldása a közjót szolgálja, csakhogy legalább 9/11 óta tudjuk: ezek a technológiák kevésbé altruisztikus célokra szintén tökéletesek.

Például egy üzemben, a videót nézve, a vezetőség könnyen azonosítani tudja a „renitens” dolgozókat. Az Amazon hasonló szoftverrel követi alkalmazottait.

Ha a dolgozók tudnak is a technológiáról, hiába a transzparencia, keveset tehetnek ellene. Nem nehéz elképzelni, hogy túlzott használata a hatalommal való visszaéléshez vezethet.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1015644892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása