Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Kriptovaluta-bányászat agyhullámokkal

2020. május 13. - ferenck

Szokatlan szabadalmi kérelmet nyújtott be a Microsoft. A technológia a felhasználók agyhullámaiban olvasva bányászna kriptovalutákat, például bitcoint.

A kérelemhez csatolt leírás alapján a rendszer leszkenneli a felhasználó agytevékenységét vagy teste más biológiai jeleit, így bizonyosodva meg arról, hogy valóban kivitelezett bizonyos cselekedeteket, például megnézett egy reklámot. Ezt követően, a rendszer pontosan ugyanazokkal a jelekkel bányászna kriptopénzeket, velük kompenzálná a usert.

brainwaves_1.jpg

A tranzakció logisztikája egyelőre elég ködös. Az alkalmazás leírásából részletesen megtudjuk, hogyan működhet egy ilyen rendszer, arról viszont kevesebbet tudunk meg, részletet szinte semmit, hogy konkrétan ez a rendszer pontosan miként is funkcionálna.

Nem ez az első eset, hogy egy technológiai cég kissé abszurd, legalábbis annak tűnő technológiát próbál szabadalmi oltalom alá helyeztetni. Valójában eléggé bevett gyakorlatról van szó. Sok esetben a szabadalmi szövegben leírt rendszereket senki nem dolgozza ki, és az ígéretes, de mindenképpen bombasztikus tervek ellenére soha nem lesz belőlük semmi.

brainwaves0_1.jpg

A nyilvános infók alapján, a Microsoft technológiája olyan rendszerek számára ideális, mint az Amazon közösségi ötletbörzeként (crowdsourcing) működő Mechanikus Törökje. A Töröknél dolgozók minimális pénzösszegért hajtanak végre gyorsan abszolválható feladatokat, például mesterségesintelligencia-algoritmusok tanításában segédkeznek.

Az alapötlet, hogy a technikával bebizonyítsák: valaki tényleg, gyorsan és fájdalommentesen, de azért nem túl simán elvégzett egy munkát, ahelyett, hogy a következő feladatra fordítaná az időt.

A technológia előrelépést jelentene a jelenleg bevett kriptovaluta-bányászathoz képest. A mostani rendszerekkel sokkal több számításra van szükség, rengeteg energiát használnak el. A testtevékenységek, mint munkabizonyítékok által generált adatokkal kiválthatók ezek a számítások, és lényegében „tudatalatti” tevékenységgel oldunk meg bonyolult informatikai feladatokat. Azaz, a Microsoft rendszere kifejezetten környezetbarát.

Az adathitelesítéshez való hozzáférés miatt szenzort kell erősíteni a testünkre, de akár implantálhatjuk is. A Microsoft testük folyamatos megfigyeléséért (és természetesen ennek engedélyezéséért), speciális feladatokért járó kriptovalutával jutalmazza a felhasználókat.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4015660636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása