Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A járvánnyal vége az igény szerinti gazdaságnak is?

2020. május 19. - ferenck

Az igény szerinti gazdaság (hívják hakni- és platformgazdaságnak is), ismertebb nevén gig economy arra a főként az Uber, a Lyft, az Airbnb, a TaskRabbit vagy a Handy által képviselt jelenségre vonatkozik, hogy az érintett munkaerő egyszeri feladatokra/projektekre szerződik, maga a szerződtetés általában digitális piactereken, a fizetés és az értékelés applikációkon keresztül történik. A munkavállalók lényegében haknikat végeznek el másoknak.

Az érintett cégek legfrissebb pénzügyi jelentései egyértelműen jelzik, hogy a koronavírus-járvány szörnyű hatással van az igény szerinti gazdaságra. Az Uber és az Airbnb esetében (valószínűleg a többiekében is) masszív elbocsátások történtek, és hosszú időbe telhet, amíg a terület talpra áll.

„Tudjuk, hogy az Airbnb teljesen felépül, a változások, amelyeken keresztül megy, viszont nem átmenetiek és nem is rövidéletűek” – jelentette ki Brian Chesky vezérigazgató.

gigeconomy.jpg

A Lyft forgalma március második felében mintegy 80 százalékkal esett vissza. Az Uber vesztesége kb. 190 százalék körül van, a vállalat 3700 dolgozóját bocsátotta el.

A CarGurus és az IBM friss anyagai alapján az egészségüket veszélyeztetve, magukat fenyegetve érző amerikaiak a jövőben kevesebb megosztáslapú szállítószolgáltatást vesznek igénybe.

A Covid-19-et a szállítási, logisztikai szolgáltatások piaca is megsínyli. Kerékpárok, rollerek és scooterek szintén megosztáson alapuló használata jelentősen visszaeshet, az ebből élő cégek teljesen eltűnhetnek, vagy megváltoztatják, diverzifikálják tevékenységi körüket. Az ételszállításra ráállt Uber Eats több országban függesztette fel a szolgáltatást.

Az igény szerinti gazdaságnak egy új valósághoz kell alkalmazkodnia, társadalmi távolságtartással, bizalmatlan fogyasztókkal, bizonytalan társadalmi-pénzügyi környezettel.

Az Airbnb-nek például ki kell találnia, hogyan tartson úgy karban ingatlanokat, hogy a fogyasztók és a tulajdonosok is biztonságban maradjanak. Több vezetés-megosztó vállalkozás, köztük a Lyft a sofőrök és az utasok számára is kötelezővé tette arcmaszk viselését.

A befektetőket egyelőre nem zavarja semmi. A Lyft hiába bocsátott el közel ezer alkalmazottat, 2020 első negyedéves bevételei jobbak, mint amire számítottak, és ez a vállalat tőzsdei teljesítésén is látszik.

Ezeknek a cégeknek a működése az utazáson, a szabadságon és az összejöveteleken, a létező legnormálisabb emberi cselekedeteken alapul. Egyelőre viszont (majdnem) mindenki otthon ül.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3615683306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása