Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Óceántisztítás mesterséges intelligenciával

2020. május 20. - ferenck

Az Egyesült Királyság Plymouthi Tengeri Laboratóriumának kutatói mesterséges intelligenciának tanították meg az óceánból származó hulladék azonosítását. A gépitanulás-modell szemét „reményében” szkenneli le a vízfelületeket.

Az Európai Űrügynökség (ESA) két Sentinel-2 műholdja összeszedi a Föld felszínén visszatükröződő fényt. Az algoritmus pixelről pixelre, műanyagot keresve vizsgálja az ESA képeit.

seagarbage.jpg

Minden tárgy másként tükrözi vissza a fényt. A jelenség az emberi szem által látható színeken túli spektrumban hangsúlyosabban érvényes. A műanyag jele („aláírása”) az infravöröshöz közeli zónában a legegyedibb.

A modellt különféle „spektrumú aláírásokon” trenírozták. A fényminták műanyagon, törmelékeken, tengervízen, habon, tengeri moszaton verődtek vissza. A modellt olyan régiókban készült műholdas képeken végzett munkával hitelesítették, ahol a törmelékek köztudottan összegyűlnek (Nyugat-Kanada, Ghána, Vietnam, Skócia). A képek közé betették a korábbi, görög partokon végzett kísérlet anyagát is (ahol műanyag „flottákat” fedeztek fel).

seagarbage0.jpeg

Az MI 86 százalékos pontossággal dolgozott.

Óceánkutatók változatos környezetvédő esetekben használhatnak mesterségesintelligencia-megoldásokat. A Google például az egyik bálnafajta énekét felismerő ideghálót fejlesztett. Az MI az Egyesült Államok Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatalának az adataival dolgozott, azokkal gyakoroltatták. Magát a modellt az állatok vándorlásának követésére alkalmazzák.

Ezek az MI-k azért fontosak, mert halak és bálnák is gyakran azért halnak meg, mert vagy lenyeltek műanyagdarabokat, vagy mert műanyagok közé szorultak. Amikor az anyag apró darabokra törik, a darabkákat kicsi organizmusok eszik meg. Ezeket az organizmusokat később nagyobbak, köztük halak fogyasztják el. A halak és a többiek gyakran emberi táplálékok, és a műanyag potenciális mérgező hatásai miatt akár komoly bajaink is lehetnek, ha jóízűen megesszük őket.

A modell a parton szintén használható, és ott különösen hasznos. A hulladékok zöme onnan kerül az óceánba, és a legcélszerűbb, ha akkor takarítjuk el őket, még mielőtt bekerülnének az élelemláncba.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr815683318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása