Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Az irodai munka szép (?) új világa

2020. június 04. - ferenck

A San Rafaeli (Kalifornia) Autodesk után a San Francisco székhelyű Salesforce mind a 49 ezer alkalmazottjával közölte, hogy év végéig folytathatják az otthonról történő munkavégzést. Ha egyszer, legkorábban jövőre mégis visszatérnek az irodába, munkanapjuk teljesen más lehet, mint a járvány kitöréséig megszokott.

A gazdasági nyitással nem minden vállalat követi a két szoftverfejlesztőt, sokaknak home office helyett újra be kell járniuk munkahelyükre. A Salesforce-nál pedig most dolgozzák ki a közeljövő irodai munkavégzését.

salesforce.jpg

Aki megkapja rá az engedélyt, úgy kezdi, hogy online bejelentkezik a napi egészségügyi ellenőrzésre. Megkérdezik tőle, érzett-e valamit a Covid-19 tünetei közül, kapcsolatban állt-e fertőzött személlyel. Ha minden rendben, az app kijelöl neki egy 30 perces érkezési időintervallumot, hogy az irodaházak neuralgikus pontjánál, a liftnél elkerülje a csődületet.

A maszkviselet kötelező, érintés nélküli kioszknál megy a hőmérőzés, majd a frissített személyazonosító jelvény lehúzásával megvan a liftbe és az emeletekre történő belépési engedély. Az azonosító ellenőrzi, hova megyünk, kivel folytatunk interakciót.

salesforce0.jpg

A liftben jel emlékeztet: nem beszélhetünk az esetleg szintén ott tartózkodó személyekkel. Végül megérkezünk a frissen fertőtlenített, a többitől megfelelő távolságba helyezett irodaasztalhoz, levehetjük az álarcot, és elkezdhetünk dolgozni.

Más munkáltatók még tovább mehetnek, például felajánlhatják vagy akár kötelezővé is tehetik a koronavírustesztet. Szenzorokkal, hardveres és szoftveres megoldásokkal érhetik el, hogy a dolgozók biztonságos távolságban tartózkodnak egymástól. Ugyanezek a technológiák informálják őket, ha fertőzött személlyel találkoznak.

Nagy kérdés, hogy az alkalmazottak mit szólnak mindehhez, hogy érzik majd magukat egy teljesen kontrollált, hamisítatlan Big Brother valóságban. Elképzelhető, hogy lesznek, akik szükségesnek tartják a drasztikus lépéseket, mások viszont a polgári szabadságjogok megvonása miatt fognak tiltakozni, és azt mondják: a vezetőség teljesen túllihegi a veszélyt.

A vállalatoknak mindenesetre alaposan át kell gondolniuk a dolgozóktól a fokozott ellenőrzés során kinyert adatok korlátozását, hogyan védjék meg alkalmazottjaik magánszféráját (privacy), majd a veszély elmúltával a lehető leggyorsabban vonják vissza a drasztikus szabályokat. A fertőzöttségi szint folyamatos változásával nagyon nehéz lesz megtalálni a helyes arányokat.

És mi történik akkor, ha valaki az összes elővigyázatosság ellenére súlyos beteg lesz?

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5915717192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása