Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Élő műtétközvetítés a virtuális valóságban

2020. június 12. - ferenck

A koronavírus-járvány a jövő oktatására is komoly hatással lehet. Egy japán példa megmutatja, hogyan.

Az egészségügyi robotokkal és mesterségesintelligencia-algoritmusokkal végzett kísérleteiről ismert tokiói Nők Orvosi Egyeteme a diákokat védve, a koronavírus-járvány alatt hallgatóinak virtuális valóságban (virtual reality, VR), élőben közvetített (livestreaming) sebészi műtéteket.

tokyo.jpg

A beavatkozást végző sebészekre gigantikus 8K VR-kamera figyelő szeme meredt. Az egészségügyi okok miatt távol – otthon – lévő diákok VR headsetet vettek fel, és rácsatlakoztak a megadott csatornára.

Míg az ötletet a világjárvány elleni védekezés, a biztonságra törekvés adta, maga a gyakorlat túlmutat a Covid-19-en, sokkal tovább használhatják. A távoktatás egyik alkalmazásaként, a jövőben könnyen elterjedhet, és az egészségügyi tanulmányokat folytató diákok mellett potenciálisan a szélesebb nyilvánosság számára is hozzáférhetővé válhat.

tokyo0.jpg

„Azt gondoljuk, hogy a VR élő stream különösen a jelenlegi helyzetben nagyon hasznos. Az okok: közvetlen emberi érintkezés nélkül oszthatunk meg teljes alámerülést biztosító, immerzív élményt” – nyilatkozta a rendszert kidolgozó Hacosco VR-cég vezérigazgatója, Naotaka Fujii.

Maga a kamera az Insta360 gyártó fejlesztése. Mivel a fej felett van, a diákok nem ugyanabból a perspektívából látják a műtétet, mintha saját maguk gyakorolnának a helyszínen. Egy kicsit személytelenebb, nem annyira „belső” látvány.

A kép és a nézőpont viszont így is jobb, mintha a sebész válla fölül, vagy a műtőn kívülről kellene nézniük. A látvány jól szemlélteti, hogy az élő streamek mennyit tehetnek hozzá a medicina oktatásához, és ha most gazdagíthatják, akkor a járvány után is így lesz.

„Az orvostudományban egyértelműen sokat fejlődik a VR-technológia. A kutatásban és az oktatási alkalmazásokban, mint például ebben a projektben és a műtét utáni rehabilitációban egyre inkább elterjed, bevett módszerré válik” – összegez Fujii.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5815734992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása